Фото: 5.ua

Неандертальці хворіли на туберкульоз: вчені зробили несподіване відкриття

Вчені дійшли висновку, що неандертальці, які жили на території Європи 35 тисяч років тому, хворіли на туберкульоз. Це підтвердив аналіз ДНК їх останків, що був проведений науковцями.

Про це повідомляє Live Science.

За даними вчених, ознаки цієї хвороби виявили у неандертальців вперше. Водночас дослідники з'ясовують питання про те, чи вніс туберкульоз свій внесок у вимирання цих древніх людей. Два дослідження науковців було опубліковано у журналі Tuberculosis. 

Аналіз останків неандертальців

Одна група дослідників повторно проаналізувала скелетні останки двох неандертальців, що були виявлені у печері в Угорщині 1932 року, а інша перевірила їх на наявність мікобактерії туберкульозу. Саме ці бактерії викликають туберкульоз.

Розташована в горах Бюкк печера Субалюк, що на півночі Угорщини, протягом століть неодноразово використовувалася як притулок тваринами та людьми та вважається надзвичайно важливою пам'яткою епохи середнього та пізнього палеоліту. Останки гомінідів, що були там виявлені, належать жінці та дитині, якій було близько трьох-чотирьох років на момент смерті.

Виявлені останки містили ознаки і неандертальців і людей сучасного типу, тому, на думку вчених, вони мають справу з одними з останніх неандертальців регіону. Радіовуглецеве датування, проведене у 2023 році, показало, що дитина померла 33-34 тисячі років тому. Жінка померла раніше, приблизно 37-38 тисяч років тому.

Виявлені в печері кістки, цікаві у розрізі часу, коли померли їхні власники, оскільки приблизно тоді зникли останні неандертальці. Вони містять додаткові свідчення про їхнє життя і, можливо, смерть.

В обох неандертальців були виявлені явні ознаки скелетної інфекції, що містили кісткові ураження вздовж хребта дорослої людини та всередині черепа останків дитини. Ці скелетні зміни, які називаються літичними ураженнями, відображають втрату кісткової маси, що призводить до утворення дірок. Згодом отвори заповнюються новою кісткою.

Літичні ураження можуть спричинити кілька серйозних хвороб, зокрема, рак. Але їхнє розташування та структура в організмі субалюкських неандертальців свідчать про те, що вони були хворими на туберкульоз.

Як перевірили діагноз

Для перевірки цього діагнозу, група під керівництвом Уни Лі з Університету Бірмінгема взяла зразки кісток неандертальців та проаналізувала їх на наявність ДНК M. Tuberculosis. Цікаво, що обидва аналізи були позитивними. Інші аналізи також підтвердили таке ж захворювання неандертальців.

"Грунтуючись як на морфологічних спостереженнях, так і на їхньому біомолекулярному підтвердженні, ми можемо зробити висновок, що туберкульоз був присутній у Центральній Європі під час пізнього плейстоцену, приблизно 36-39 тисяч років тому", — йдеться у висновку Дьорда Палфі з Сегедського університету та його колеги в одному із нових досліджень.

Діагностування туберкульозу у неандертальців викликає питання про те, як вони заразилися. Відповіддю можуть бути дані про захворювання на туберкульоз великих древніх тварин, наприклад, бізонів. Неандертальці, які їли їхнє м'ясо, могли підхопити хворобу від них.

Нагадаємо, за даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні у січні було зареєстровано дев'ять випадків нового субваріанту штаму коронавірусу Омікрон — JN.1, який називають "Дженні".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 03.02.2024 19:59