Туберкульоз на порозі Європи

09 ЖОВТНЯ 2019 10:30

Постійний кашель, втома, втрата ваги. Чи не для всіх очевидно, але це - симптоми туберкульозу. Кожну хвилину він забирає життя трьох людей. За оцінками експертів, третина страждають від цієї підступної хвороби людей не знають про свій діагноз, не звертаються за медичною допомогою, заражаючи інших.

А багато хто з тих, хто проходить лікування, не поправляються.

Резистентність до дії лікарських засобів зростає. Захворювання несе в собі «потенційний ризик катастрофічних наслідків для глобальної безпеки», попереджають дослідники Global Fund (Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією), повідомляє Euro News.

Туберкульоз передається повітряно-крапельним шляхом. Заразитися ним ви можете де завгодно. Кращий спосіб запобігти зараженню населення тієї чи іншої країни - боротися з туберкульозом там, де він виник. Адже через міграційні процеси захворіти може кожен.

Згодом бактерії і віруси природним чином вчаться чинити опір лікуванню, призначеному для їх знищення. Ситуація ускладнюється, якщо ліки не приймаються належним чином. Протягом півроку страждають на туберкульоз пацієнти повинні проходити кілька курсів лікування антибіотиками. Не обходиться і без побічних ефектів. Ще одна проблема: найчастіше туберкульоз вражає жителів бідних країн.

Але проблема стала дуже серйозною, щоб її ігнорувати.

Щороку лікарсько резистентний туберкульоз вбиває майже 250 тисяч осіб. Він уже біля порога Європи: В Білорусі, Росії та Казахстані приблизно про у чверті тих, що заразилися виявляють туберкульоз з лікарською стійкістю.

У минулому році Генеральна Асамблея ООН взяла на себе зобов'язання активізувати боротьбу і покласти край епідемії до 2030 року. Але експерти констатують: від досягнення цієї мети світ поки ще дуже далекий.

Суспільство, 09.10.2019 10:30