Необхідно не забороняти аборти, а забезпечити жінкам можливість користуватися контрацепцією

28 ВЕРЕСНЯ 2018 19:27

Всі країни повинні негайно легалізувати аборти і надати жінкам право самим приймати рішення, що стосуються вагітності. Цього вимагали експерти ООН з прав людини з нагоди Міжнародного дня безпечних абортів, який відзначається 28 вересня. Вони також закликали уряди забезпечити громадянам можливість користуватися сучасними засобами контрацепції.

«Сама ідея криміналізації такої медичної процедури, як аборт, привела до того, що в суспільстві склалося негативне відношення суспільства і до аборту, і до жінок, які до нього вдаються», - йдеться в заяві незалежних експертів ООН.

За оцінками, 225 млн жінок по всьому світу не мають можливості користуватися існуючими засобами контрацепції, що призводить до небажаної вагітності. Там, де аборт заборонений, жінки змушені шукати інші способи перервати вагітність, і це, як правило, відбувається підпільно і в небезпечних. Нелегальні аборти щорічно забирають життя 47 тисяч жінок. Ще п'ять мільйонів відчувають тимчасові або хронічні проблеми зі здоров'ям.

Право жінки на безпечний законний аборт - це невід'ємна частина їх прав на рівноправність, приватне життя, фізичне і психологічне здоров'я, нагадали правозахисники ООН. Вони висловили сподівання, що всі країни візьмуть приклад тих, хто шляхом референдумів, законодавчих та юридичних заходів повернув жінкам їх права в області репродуктивного здоров'я.

Суспільство, 28.09.2018 19:27