Незабаром людей з ожирінням буде більше, ніж голодуючих

14 ВЕРЕСНЯ 2018 08:38

Близько 13 відсотків всіх жителів планети страждають ожирінням. Найбільше повних людей в країнах, що імпортують продовольство. Про це повідомив Генеральний директор Продовольчої і сільськогосподарської організації (ФАО) Жозе Граціану да Сілва.

Виступаючи на семінарі з безпеки харчових продуктів і здоровому харчуванню, організованому Папською академією наук Ватикану, глава ФАО сказав, що проблема ожиріння є дуже гострою для малих острівних держав, що розвиваються в Тихому океані, які імпортують більшу частину свого продовольства. Так, на Фіджі ожирінням страждають близько 30 відсотків усіх жінок, на Самоа - всі 80 відсотків.

Щонайменше, в 10 тихоокеанських острівних державах зайву вагу мають більше 50 відсотків, а в деяких - до 90 відсотків населення. Основна причина, на думку експертів, криється в надмірному споживанні імпортованих промислових продуктів харчування, насичених сіллю, натрієм, цукром і транс-жирами.

Згідно з останніми оцінками, сьогодні в світі від надмірної ваги страждають 2,6 млрд. Чоловік або майже 30 відсотків усіх жителів планети. Понад 13 відсотків страждають ожирінням.

«Якщо ми не почнемо термінових заходів, то незабаром людей, які страждають ожирінням, буде більше, ніж голодуючих», - попередив Граціану да Сілва.

За його словами, висококалорійні продукти харчування з високим вмістом жиру, цукру і солі - легкодоступні і є предметом агресивної реклами.

«Фаст-фуд - кращий тому приклад. Ця категорія продуктів дешевше, їх легше приготувати, ніж свіжі продукти, особливо бідним людям в міських районах», - підкреслив глава ФАО. Він додав, що при мізерних ресурсах люди купують дешеві продукти харчування, але в кінцевому підсумку вони дорого обходяться не тільки людині, але і суспільству в цілому. Адже найчастіше ожиріння призводить до серцевих захворювань, інсульту, діабету і деяких видів раку.

«Країни повинні вводити закони, які сприятимуть забезпеченню здорового раціону харчування на основі місцевої продукції», - сказав Граціану да Сілва. Він вважає, що зробити це можна шляхом введення високих податків на ввезення шкідливих продуктів харчування, обмеження реклами нездорової їжі для дітей, чіткого маркування продуктів і зниження рівня солі і цукру при їх виготовленні. До того ж глава ФАО вважає, що прийшов час заборонити використання деяких інгредієнтів, таких як транс-жири.

Суспільство, 14.09.2018 08:38