Фото: Вікіпедія

Нідерланди можуть відправити F-16 в Україну після навчання пілотів, — Bloomberg

Нідерланди, які разом із Данією очолюють коаліцію із навчання українських пілотів, відправлять в Україну винищувачі F-16. Це станеться після завершення навчань.

Про це пише Bloomberg.

За словами джерел агентства, уряд Нідерландів протягом останніх тижнів вів переговори з офіційними особами США, щоб змусити адміністрацію президента Джо Байдена дати "зелене світло" на поставку літаків Україні.

Зазначається, що Нідерланди вже вивчають та обговорюють зі своїми союзниками можливі плани навчання пілотів з України. Проте, не зважаючи на готовність уряду Нідерландів допомогти посилити українську протиповітряну оборону "якнайшвидше", навчання пілотів і планування розгортання та логістики може зайняти багато місяців. 

За даними видання, нині Нідерланди мають на озброєнні 42 винищувачі F-16, 24 з яких нині використовуються голландською армією і не можуть бути відправлені в Україну до середини 2024 року. Десяток із 18 інших літаків мали продати Draken International, але уряд відклав передачу літаків у грудні без пояснення причин, пославшись на конфіденційність.

"Не зважаючи на те, що остаточне рішення про розгортання ще не прийнято, в наступному році Україна може отримати частину літаків, які є в продажу, або частину з 24 поточних бойових літаків, залежно від термінів підготовки", — йдеться в повідомленні. 

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що США працюватимуть із союзниками найближчими місяцями, щоб визначити, коли будуть доставлені літаки та хто це зробить. Найімовірнішим сценарієм на цей момент є те, що США не надсилатимуть F-16 в Україну, а натомість покладатимуться на постачання інших країн.

Чому Україні важливо отримати F-16

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат раніше пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

У інтерв’ю ЗМІ Ігнат зазначав, що F-16 — найпоширеніший у світі літак свого класу, саме з тих, що відповідають нашим потребам. За його словами, літаки типу "МіГ" і "Су" не можуть ефективно збивати крилаті ракети й "шахеди", а з F-16 з потужним радаром та сучасними ракетами дозволить збивати ці цілі дійсно ефективно. Водночас він пояснював, що головна складність передачі F-16 Україні полягає у тому, що країни, які мають на озброєнні ці винищувачі, потрібно отримати дозвіл на передачу саме від США.

Нагадаємо, 25 травня під час зустрічі у форматі "Рамштайн" союзники України оголосили про плани навчання наших пілотів на літаках четвертого покоління. Найближчим часом буде розроблена відповідна тренувальна інфраструктура.

Напередодні президент Володимир Зеленський повідомив, що в Україні почалася робота над всеохопною концепцією розвитку авіації з урахуванням переходу на нові типи літаків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.05.2023 15:49