Нові ліки проти грипу обіцяють змінити наше уявлення про хворобу

07 ЖОВТНЯ 2018 17:19

Третя фаза клінічних випробувань нового засобу проти грипу пройшла успішно. Йдеться про перший в своєму класі засіб - Балоксавіре Марбоксіле. Він зупиняє розмноження вірусу грипу, ефективний і безпечний навіть для людей з групи підвищеного ризику розвитку ускладнень, передає Pharma Times.

Новий засіб однозначно краще себе проявив у порівнянні з плацебо. Так, в основній групі виразність симптомів грипу зменшувалася в середньому через 73,2 години, а в групі плацебо - через 102,3 години. Дослідження проводилося серед пацієнтів, що входять в групу ризику по розвитку серйозних ускладнень грипу, підкреслюють фахівці. Виділення вірусу пацієнтами з основної групи тривало протягом 48 годин, а серед пацієнтів, яких лікували озельтамівіру і плацебо, - 96 годин.

Розробник - японська компанія Shionogi. Її дітище вже схвалено для використання в Японії. У США розробка лікарського засобу ведеться в партнерстві з компанією Roche. Балоксавір Марбоксіл працює проти грипу типів А і B. Він являє собою інгібітор ендонуклеази - не дає вірусу проникати в клітини і розмножуватися там.

Суспільство, 07.10.2018 17:19