Фото: Укрінформ

Новий церковний календар: у ПЦУ зробили важливе уточнення

Православна церква України ухвалила рішення про перехід на новий календар. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Про це повідомив голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський, пише "Укрінформ".

За його словами, важливою складовою переходу ПЦУ на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року є те, що парафіяни, які вирішать користуватися старим календарем, матимуть змогу це зробити.

"Ця обставина дуже важлива, бо всі переходи на новий календар в православних церквах супроводжувалися розколом. Наприклад, у Греції та в низці країн є старокалендарники. Таким чином, ПЦУ уникнула цього, як і УГКЦ", — сказав він.

На його думку, ухвалене рішення ПЦУ є більш коректним підходом до реалізації місії християнина у світі.

"На мою думку, важливо, щоб календар церкви та календар, за яким ми живемо поза храмовими стінами, були суголосними. Хоча це дискутивна проблема: хтось вважає, що плин часу у храмі має бути інакшим, аніж у світі, а хтось думає, що час у церкві та поза нею має бути одним, мовляв, ми не можемо святкувати Новий рік під час посту", — зауважив Єленський.

Він також додав, що розмова про перехід на новий церковний календар існувала давно, але повномасштабне вторгнення стало каталізатором і нині "релігійні спільноти України відокремлюються від усього, пов'язаного з Росією".

Нагадаємо, відповідно до зміни календаря, ПЦУ від 1 вересня 2023 року відзначатиме Різдво 25 грудня, а не 7 січня, Покрову — 1 жовтня, Водохреще — 6 січня. Водночас зміна не стосуватиметься Великодня та Трійці.

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр зазначав, що рішення про дотримання Новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. 

Суспільство, 24.05.2023 17:27