Обстріл колонії в окупованій Оленівці на Донбасі й загибель наших захисників: що відомо

29 ЛИПНЯ 2022 21:42

29 липня у Генштабі Збройних сил України заявили, що російські війська обстріляли колонію в окупованій Оленівці на Донеччині, де перебувають полонені українські військові, які захищали Маріуполь і вийшли з "Азовсталі". Наслідки обстрілу уточнюють.

Раніше 29 липня російські окупанти звинуватили українських військових в обстрілі колонії в Оленівці, пише TrueUA із посиланням на "Суспільне". 

У Міноборони РФ заявили, нібито українська сторона вночі обстріляла колонію з реактивних систем залпового вогню HIMARS. Російські ЗМІ поширюють відео наслідків. За даними Офісу генпрокурора України, близько 40 людей загинули, поранення дістали 130 осіб.

"Російські окупанти переслідували, таким чином, свої злочинні цілі — звинуватити Україну у скоєнні "воєнних злочинів", а також приховати тортури над полоненими й розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування РФ на тимчасово окупованій території Донецької області", — повідомили у Генштабі.

Що кажуть в Офісі президента

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що в Оленівці немає оперативних військових цілей для української армії.

"Більш того, наші Збройні сили мають всі інструменти для точної ідентифікації об’єктів, які мають бути знищені: складів снарядів, оперативно-тактичних штатів, паливних баз", — зауважив Подоляк.

Він додав, що масштабність та швидкість інформаційної кампанії з боку російських медіа вказують на те, що це "була саме спланована та організована акція".

"Ми знаємо, що частину полонених захисників перевели в барак, в який відбулося влучання, за декілька днів до злочину. Класична, цинічна та дуже продумана false flag operation", — повідомив радник керівника Офісу президента.

За його словами, мета обстрілу полягала "в прихованні свідчень про масштаби російських воєнних злочинів та тортур", зриві домовленості щодо обмінів, дискредитації Збройні сили України та конкретних моделей іноземної реактивної зброї.

Він додав, що дійсні особи загиблих буде встановлювати українська розвідка та спецслужби.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав партнерів жорстко засудити обстріл російськими військами виправної установи в окупованій Оленівці на Донеччині й визнати РФ державою-терористом.

"Росіяни вчинили ще один жахливий воєнний злочин, обстрілявши виправну установу в окупованій Оленівці, де вони тримали українських військовополонених. Закликаю всіх партнерів жорстко засудити це брутальне порушення міжнародного гуманітарного права і визнати РФ державою-терористом", — зазначив він.

У селищі Оленівка під Маріуполем на Донеччині розташовані дві фільтраційні тюрми окупантів. Тут утримуються колишні правоохоронці, проукраїнські активісти, "неблагонадійні" до винесення вироку або проходження фільтрації, волонтери, які евакуювали маріупольців. Також сюди привезли з Маріуполя полонених українських військових.

Війна, 29.07.2022 21:42