Обстріл Чорноморського флоту Росії. Джерело: The Drive

Обстріл Storm Shadow і модифікованими "Нептунами": експерти з’ясували технічні деталі удару по Севастополю 13 вересня

Військові експерти виснули версії, як українські сили атакували Чорноморський флот окупантів у тимчасово окупованому Севастополі. За однією з них, використали ракети Storm Shadow. Водночас це могли бути й модифіковані ракети "Нептун".

Про це повідомили спеціалізовані сайти, український Defense Express і американський The Drive.

Американці стверджують, що Україна могла використати для атаки на Севастополь модифіковані ракети "Нептун", які адаптовані для ударів по наземних цілях. Водночас якщо згадати подяку пілотам від командування Повітряних сил, можливо снаряди були ще й виконані у повітряній версії.

Зважаючи на масив даних щодо модифікованого "Нептуна", така версія є цілком логічною. Адже таких ракет в України вже могло бути декілька десятків, тож не виключено, що їх випустили по ворогу.

Водночас, згідно з відкритими джерелами можна припустити, що кількість переданих Україні Storm Shadow та SCALP-EG від Великої Британії та Франції можна оцінити на рівні "декілька десятків" з поправкою на те, що військові використовують їх для методичної "обробки" логістики терористів.

Автори The Drive роблять припущення, що знищений корабель "Мінськ" і субмарина "Ростов-на-Дону" потрапили під удар нібито через відсутність "камуфляжного" окрасу, який зараз поширений серед кораблів Чорноморського флоту Росії. Головне його завдання полягає в "розмиванні" теплової сигнатури, на яку нібито мають наводити ракети Storm Shadow або ж модифіковані "Нептуни". Однак у Defense Express заперечили цю тезу.

"Пофарбування металу на кораблях насправді ніяк не впливає на рівень теплової сигнатури, яку мають видавати ці цілі. Крім того, не є доведеним, що системи наведення модифікованих ракет "Нептун" або ж авіаційних крилатих ракет Storm Shadow орієнтуються саме на інфрачервону сигнатуру цілі", — зауважили у Defense Express.

Що відомо про Storm Shadow

Крилата ракета великої дальності спільно розроблена Великобританією та Францією, яка зазвичай запускається з повітря. Дальність стрільби становить понад 250 кілометрів. Висота польоту становить 30-40 метрів, а швидкість — близько 1 тис. км/год. Перші випробування, які увінчалися успіхом, відбулися у 2000 році у Франції.

Ідея передачі ракет виникла восени 2022 року, коли заявили про можливість їх адаптації до літаків пострадянського типу, зокрема до Су-25. Для того, щоб ракета уразила ціль, її треба підняти в повітря і направити в напрямку цілі, решту вона зробить сама.

11 травня стало відомо, що Велика Британія передала Україні декілька крилатих ракет Storm Shadow. Їхня дальність сягає до 300 кілометрів. Українська влада запевнила Лондон: ці ракети використовуватимуть лише в межах суверенної території України й не атакуватимуть ними Росію.

Повідомлялось, що Storm Shadow дозволить Збройним силам України відкинути російські війська на значну територію. Її зручність полягає в тому, що вона адаптована до радянських літаків.

Що відомо про "Нептун"

Р-360 "Нептун" — українська протикорабельна крилата ракета. Розроблена в київському конструкторському бюро «Луч» 2010-2020 років. 2023-го створено варіант "поверхня — поверхня". 2020 року береговий ракетний комплекс РК-360МЦ "Нептун" із ракетою Р-360 був прийнятий на озброєння Збройних сил України.

Ракета призначена для знищення кораблів водотоннажністю до 5000 тонн і має бойову частину масою 150 кг. Дальність дії ракети — до 280 кілометрів. Має дозвукову швидкість (900 км/год) і здійснює політ на надмалих висотах (декілька метрів над рівнем моря) та може маневрувати під час польоту. Ракету можна використовувати з трьох платформ: корабельного, наземного і повітряного базування.

13 квітня 2022 року внаслідок ураження двома українськими ракетами "Нептун" отримав значні пошкодження російський ракетний крейсер "Москва". Саме цей крейсер брав безпосередню участь у бомбардуванні наших прикордонників на острові Зміїний, і його послали у відомому напрямку наші військові. 14 квітня влада РФ визнала, що судно затонуло. На його борту перебувало 510 осіб. У серпні 2023 року, за однією з версій, ракету вперше застували у варіанті "поверхня — поверхня" для ураження комплексу С-400 на півострові Тарханкут в тимчасово окупованому Криму.

Нагадаємо, що удар України по кораблях Чорноморського флоту Росії в окупованому Севастополі вночі 13 вересня вже став історичним успіхом. Підтверджено пошкодження великого десантного корабля, а також підводного човна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.09.2023 14:16