Тарас Кремінь. Фото: osvitoria.media

Омбудсмен пояснив, чому скарг на порушення мовного законодавства у столиці більше, ніж в Одесі чи Миколаєві

Київ продемонструє найбільшу кількість звернень щодо порушення мовного законодавства. Водночас спостерігається низький рівень скарг, які надходять з Півдня України.

Про це Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розповів в інтерв'ю "Освіторії".

"Київ продемонстрував найбільшу кількість звернень. Це свідчить про високий рівень чутливості до порушених прав", сказав він.

При цьому Кремінь зауважив, що місцева влада робить недостатньо для того, аби відповісти на суспільний запит на українізацію.

"Я не помічаю робочої групи при Київській міській державній адміністрації, яка б займалися обстеженням зовнішньої реклами на предмет дотримання мовного закону", зауважив Кремінь.

Також він наголосив на тому, що Києву вкрай бракує розвиненої мережі курсів української мови для батьків, адже дослідження показують, що зараз існують проблеми з володінням державною мовою і серед дошкільнят, і серед дітей, які навчаються у школах. 

"Київ досі не має затвердженої мовної програми, яка якраз би передбачала створення такої мережі мовних курсів", зауважив посадовець.

За словами Кременя, у Миколаєві та Одесі фіксують менше скарг на порушення мовного законодавства не тому, що порушень там немає.

"Не тому, що там немає порушень, а тому, що питання української мови ще не стало одним із головних чинників почуття гідності для громадян тих регіонів. Ми знаємо про випадки застосування недержавної мови під час пленарних засідань Одеської міської ради, російську можна почути на базарі в Ізмаїлі чи Білгород-Дністровському. І місцеві ради мають ресурси покращити мовну ситуацію в регіоні", пояснив Кремінь.

Уповноважений наголосив, що українізація є незворотним процесом, однак її темпи залежать від кожного окремого громадянина.

"Не маємо права дозволяти тим, хто навчає наших дітей, порушувати мовний закон, бо сьогодні ми формуємо мовні практики для нового покоління, яке буде розбудовувати державу. Тож кожен із нас має захищати українську мову", наголосив мовний омбудсмен.

Нагадаємо, днями Тарас Кремінь заявив, що для військовослужбовців планують відкрити курси української мови, адже у Збройних силах важливо використовувати рідну мову.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.02.2024 14:12