ООН: 4 мільйони дітей-біженців не ходять в школу

30 СЕРПНЯ 2018 10:17

У той час як число людей, вимушених покинути свої будинки через війни і переслідувань, зростає по всьому світу, все більше дітей позбавляються можливості вчитися. Про це йдеться в новій доповіді Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Чотири мільйони дітей-біженців не ходять в школу - це на півмільйона більше, ніж в минулому році. До кінця 2017 року загальна кількість біженців склала 25,5 мільйона осіб. З них 7,5 мільйона - діти шкільного віку. Лише менше половини з них ходять в школу.

У щорічній доповіді УВКБ, присвяченому освіті дітей-біженців, попереджають, що без відповідного фінансування ще сотні тисяч дітей упустять шанс піти в школу і в подальшому принести користь суспільству. «Освіта - це можливість допомогти дітям відновитися самим, а потім відновити свої країни», - каже Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

У доповіді говориться про важливість інтеграції дітей-біженців в національні шкільні системи і видачі їм атестатів державного зразка, таких же як у інших дітей. Навчання в особливих освітніх установах для біженців не дає дітям шансу на успішне майбутнє.

На думку авторів доповіді, необхідно надавати фінансову підтримку місцевим освітнім установам, які могли б залучати дітей-біженців в існуючі програми.

На даний момент вірогідність того, що діти-біженці ніколи не отримають освіти, - в п'ять разів вище, ніж для звичайних дітей. І навіть після закінчення початкових класів тільки 23 відсоткам з них вдається продовжити освіту. Лише один відсоток підлітків з числа біженців вступає до вузів. При цьому 92 відсотки всіх дітей-біженців шкільного віку живуть в країнах, що розвиваються.

В Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців пропонують інноваційні можливості здобути освіту, такі як онлайн-курси по стандартизованим планам, які дають визнані сертифікатів. Ще одна альтернатива - надання університетської освіти біженцям у співпраці з вищими навчальними закладами різних країн. Збільшення фінансування цієї сфери дозволить розширити ці можливості.

Світ, 30.08.2018 10:17