ООН: по обидва боки лінії зіткнення на сході України відбуваються порушення прав людини

21 БЕРЕЗНЯ 2018 17:24

В Україні застосовуються тортури, людей викрадають, позбавляють права на справедливий судовий розгляд, а також ряду інших базових прав і свобод, включаючи право на життя, передає TrueUA з посиланням на UN  

У період з середини листопада по середину лютого співробітники Моніторингової місії ООН з прав людини зареєстрували 66 подібних випадків по обидва боки лінії зіткнення в зоні конфлікту.  

За даними Місії, за 38 з них несе відповідальність уряд України, за 28 - збройні групи.  

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) підготувало чергову доповідь за підсумками роботи Моніторингової місії.   

У ньому повідомляється, зокрема, про кількість жертв конфлікту. За даними Управління, за три місяці (з 16 листопада 2017 року по 15 лютого 2018 роки) на сході України по обидва боки лінії зіткнення загинуло 12 осіб. 61 людина отримала поранення.  

У УВКПЛ зазначили відсутність прогресу в тому, що стосується залучення до відповідальності винних у вбивствах протестуючих на Майдані на початку 2014 року, а також в «актах насильства» в Одесі в травні того ж року.  

Разом з тим в УВКПЛ відзначають, що співробітникам Моніторингової місії було надано безперешкодний доступ до офіційних місць утримання під вартою на території, контрольованій урядом.   

Однак на території самопроголошених Донецької і Луганської народних республік в такому доступі їм було відмовлено.  

У доповіді повідомляється, що жителі сіл, розташованих поблизу лінії зіткнення, обмежені в своїх пересуваннях, ізольовані від світу і постійно наражаються на небезпеку. Багато з них не можуть навіть з'їздити в магазин або звернутися за медичною допомогою, діти не відвідують шкільні заняття.  

Пенсіонери, які проживають на територіях, контрольованих збройними групами, часто стикаються з проблемами при отриманні пенсії. Їх - відповідно до політики уряду - виплачують тільки тим, хто зареєструвався як внутрішньо переміщених осіб.   

«У цьому відношенні УВКПЛ вітає нещодавні рішення Верховного Суду, яким визнано недійсним припинення виплати пенсій в окремих випадках», - йдеться в доповіді.  

Експерти Моніторингової місії відзначили, що на території, контрольованій збройними групами, порушується принцип свободи релігії і переконань, в тому числі щодо Свідків Єгови.   

Зокрема, «закон», прийнятий 2 лютого на території самопроголошеної Луганській народної республіки, забороняє всі релігійні групи, не пов'язані безпосередньо з «традиційними» релігіями.  

Співробітники УВКПЛ продовжують спостерігати за ситуацією людини в Криму і Севастополі. У доповіді повідомляється, що «влада Російської Федерації в Криму продовжує обмежувати основоположні свободи».   

Зокрема, за даними спостерігачів Моніторингової місії, з 2014 року число учнів, які здобувають освіту українською мовою, скоротилася в Криму на 97 відсотків.  

У УВКПЛ також відзначили, що в січні 2018 року Верховна Рада України прийняла закон, в якому закладена правова база для відновлення контролю над деякими районами Донецької і Луганської областей.   

І хоча в законі враховані деякі рекомендації УВКПЛ, в ньому залишилися елементи, які можуть несприятливо вплинути на ситуацію з правами людини.   

Зокрема, підкреслюють експерти Управління, уряд і військові відомства можуть використовувати спеціальні повноваження і обмежувати основні свободи в районах, прилеглих до зон бойових дій.

 

Суспільство, 21.03.2018 17:24