ООН розслідує зникнення мільярдів євро із заморожених рахунків сім'ї Каддафі

29 ЖОВТНЯ 2018 17:47

ООН проведе розслідування за фактом незаконного виведення декількох мільярдів євро з заморожених бельгійських рахунків, що колись належали лівійському лідерові Муаммару Каддафі. Про це заявив депутат федерального парламенту Бельгії Жиль Кіне.

«Документи ООН свідчать, що Бельгія не забезпечила дотримання постанови ООН про заморожування лівійських авуарів (активів)», - заявив Кіне в інтерв'ю телерадіокомпанії RTBF.

За словами парламентарія, його власні запити до бельгійської владі по цій темі залишилися без виразної відповіді.

«Ми хочемо прояснити ситуацію, яка може вилитися у великий скандал, тому що сотні мільйонів євро були відіслані невідомо кому в Лівії», - підкреслив Кіне.

Йдеться про кошти в бельгійському кліринговому банку Euroclear. Останній обслуговував лівійські інвестиційні структури, які працювали в інтересах сім'ї Каддафі. У лютому 2011 року в Лівії почалася громадянська війна. Проти Каддафі ввели санкції, а авіація НАТО приступила до масованих бомбардувань урядових сил.

Передбачалося, що після повалення лідера лівійської Джамахірії і створення уряду національної єдності заарештовані кошти підуть на відновлення країни. У жовтні 2011 року Каддафі був убитий, проте безвладдя і збройні зіткнення тривають в Лівії до цього дня. Тому «рахунки Каддафі» до сих пір залишаються замороженими.

На чотирьох заарештованих рахунках в листопаді 2013 року значилося 16,1 млрд євро, в тому числі 1,9 млрд євро у вигляді готівкових коштів. В кінці 2017 року, згідно з офіційним звітом бельгійської прокуратури, на них залишилося «трохи більше 5 млрд євро». Куди поділися ще 11 млрл євро, невідомо.

У свою чергу RTBF з посиланням на спецдоповідь ООН повідомляє, що від 3 до 5 млрд євро були з невідомих причин розморожені і виведені з Euroclear.

Джерела телерадіокомпанії припускають, що зниклі кошти потенційно могли піти на фінансування продовження лівійського конфлікту, «який призвів до серйозної міграційної кризи» в Європі.

Світ, 29.10.2018 17:47