ООН запросила 495 млн доларів на протимінну діяльність в 2019 році

08 ЛЮТОГО 2019 12:25

Служба ООН з питань розмінування (ЮНМАС) запросила в цьому році 495 млн доларів на 146 проектів в 19 країнах світу. Велика частина коштів призначена на діяльність в Іраку, Афганістані і Сирії.

ООН успішно знищує міни та боєприпаси, що не розірвалися. Однак воюючі сторони мінують території знову, наражаючи на смертельну небезпеку мирних жителів. Люди гинуть, отримують каліцтва, позбавляються рук і ніг - один невірний крок може коштувати їм життя або здоров'я.

В Афганістані, наприклад, за останні шість років число підірвалися на мінах потроїлася. Тільки в минулому року 1 415 афганців загинули або отримали поранення в результаті вибухів мін та інших пристроїв, що залишилися після війни. Вісімдесят відсотків постраждалих - діти.

В ООН поставили завдання повністю очистити Афганістан від мін до 2023 року. Щоб досягти її, необхідно збільшувати фінансування, але в минулому році донори виділили лише половину суми, що запитується. ЮНМАС не тільки займається розмінуванням, але і надає допомогу людям, які підірвалися на мінах, отримали фізичні і психологічні травми або залишилися без засобів до існування.

Служба Організації Об'єднаних Націй з питань розмінування (ЮНМАС) була заснована в 1997 році. Вона займається ліквідацією наземних мін і вибухонебезпечних предметів та допомогою жертвам вибухів.

Світ, 08.02.2019 12:25