Фото: Офіс президента

Операція ЗСУ на Курщині: Зеленський пояснив, що спонукало Україну наступати на Росію

Нестача далекобійних ракет і снарядів змусила Україну почати операцію на території Курської області Росії. Збройні сили України і надалі утримуватимуть захоплені землі.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю NBC News.

"Що стосується далекобійності. Саме цей брак далекобійності змусив нас думати кожну секунду, яка у нас є альтернатива. Це призвело до операції на Курщині. До речі, успішної операції", — зазначив він.

Як зазначив гарант, операція ЗСУ на Курщині допомогла запобігти планам росіян здійснити прорив на Сумщині чи Чернігівщини.

"У нас було повідомлення від розвідок, що Росія планує робити буферну зону. Путін і його оточення відкрито заявляли, що хочуть побудувати вздовж нашого кордону буферну зону на якусь кількість кілометрів вглиб нашої держави. Ми зрозуміли, що вони не зупиняться. Вони зробили прорив на Харківщині, ми їх там змогли зупинити і не дали окупувати Харків. Після цього у нас були сигнали, що вони це можуть зробити на півночі — Сумщина, Чернігівщина. Для нас це був би дуже серйозний виклик", — зазначив Зеленський.

Очільник держави додав, що Україна і надалі буде утримувати зайняті території у Курській області РФ, адже — це частина плану перемоги.

"Наша операція спрямована на те, щоб відтворити нашу територіальну цілісність. Нам непотрібні їхні люди, їхні цивільні. Ми беремо у полон військових лише для того, аби обміняти на наших. Ми не хочемо туди приносити наше українське життя. Ця операція посилює нашу державу. Але це не значить, що ми будемо міняти одну територію на іншу", — зазначив український лідер.

Натомість Зеленський додав, що наразі світ побачив лише першу частину операції на Курщині. Він також зауважив, що все що відбувається у Росії  — це не імпровізація, "це чітка операція, це частина операції". 

"Чи є план захопити більше територій. Я не можу про це говорити. Це лише початок нашої курської операції. Успіх дуже близький до здивування", — сказав президент.

Нагадаємо, 4 вересня під час вечірнього відеозвернення президент Володимир Зеленський заявив, що операція в Курській області успішно реалізовується. Україна суттєво поповнила власний обмінний фонд.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.09.2024 13:50