Фото: Єнс Столтенберг. Джерело – Офіс президента

У НАТО назвали законною операцію ЗСУ в Курській області

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг вважає, що вторгнення України в Курську область Російської Федерації є законним і підпадає під право Києва на самооборону.

Про це пише Reuters. Столтенберг вперше відреагував на наступ на територію Росії.

"Україна має право на самооборону. І згідно з міжнародним правом це право не закінчується на кордоні", — заявив Столтенберг газеті, додавши, що НАТО не було заздалегідь поінформовано про плани України й не брало в них жодної участі.

Генсек НАТО заявив, що Україна наражається на ризик, просуваючись на територію Росії, але Київ має сам вирішувати, як вести свою військову кампанію.

"Президент Зеленський ясно дав зрозуміти, що операція спрямована на створення буферної зони для запобігання подальшим російським атакам через кордон. Як і всі військові операції це пов'язано з ризиком. Але Україна сама має вирішувати, як їй захищатись", — сказав він.

Нагадаємо, раніше аналітики Інституту вивчення війни повідомляли, що темп українських атак у Курській області сповільнився, і що Сили оборони тепер намагаються окопатися та утримати окремі райони, які вони нещодавно захопили.

Також, за даними ISW, російські війська в цей час здійснюють два швидких тактичних зусилля в рамках своєї наступальної операції з захоплення Покровська, що на Донеччині. Перша тактична операція відбувається вздовж лінії Новогродівка-Гродівка на схід від Покровська з метою захоплення Мирнограда і просування до околиць Покровська, і ще одне тактичне зусилля Українськ-Гірник на південний схід від Покровська, спрямоване на розширення російського виступу на Покровському напрямку та усунення вразливостей для українських контратак.

Нещодавно президент Володимир Зеленський повідомляв, що темпи просування російської армії поблизу Покровська знизились від початку операції українських Збройних сил у Курській області. При цьому окупанти втрачають велику кількість живої сили, штурмуючи позиції Сил оборони.

Як зазначає британська розвідка, на території Курської області оголосили про створення добровільного загону БАРС-Курськ. Цей підрозділ в основному є легкими піхотними формуваннями, в якому відсутня інтегрована артилерія чи бронетехніка.

За даними аналітиків, Російські державні агенції з проведення опитувань громадської думки визнають обмежений сплеск внутрішнього невдоволення росіян президентом Росії Володимиром Путіним та російською владою на тлі українського вторгнення до Курської області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.08.2024 09:38