Єнс Столтенберг. Джерело: politico

Генсек НАТО Столтенберг назвав три взаємопов’язані речі для вступу України до Альянсу

Вступ України до НАТО стане гарантією тривалого та стійкого миру, яка не допустить повторного нападу Росії.

Таку думку висловив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час виступу з публічною лекцією в аналітичному центрі Council on Foreign Relations.

Столтенберг нагадав про те, що Україна наразі не може отримати запрошення до НАТО доти, доки триває активна стадія війни. За його словами, важливо дивитися далі цієї війни, оскільки коли вона завершиться, тим чи іншим шляхом, у найближчому чи віддаленішому майбутньому — необхідно забезпечити неповторення цієї історії.

Генеральний секретар НАТО наголосив, що російська агресія проти України розпочалася не минулого року, а набагато раніше. Спочатку відбулась окупація Криму, після чого 2014 року росіяни увійшли на Донбас. Тоді ж уклали Мінські домовленості про припинення вогню, які російські терористи регулярно порушували. 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення на територію України.

"Якщо зараз завершаться бої, ми маємо залишатися впевненими, що це насправді зупинення війни. Це означає, що варто створити рамкові умови, які гарантуватимуть безпеку та територіальну цілісність, дотримання кордонів України. Безумовно, членство в НАТО є одним зі шляхів, щоби цього досягнути. Є також певні двосторонні домовленості. Але тим чи іншим шляхом є необхідність у гарантіях. Це означає, що це взаємопов’язані речі — членство в НАТО, завершення війни та забезпечення тривалого миру після війни", — наголосив Столтенберг.

Нагадаємо, в серпня The Wall Street Journal опублікував матеріал, в якому зазначив, що деякі західні посадовці пропонують Україні угоди щодо територіальних поступок для припинення війни. У виданні зазначили, що США та їхні ключові європейські союзники, такі як Німеччина, хочуть не допустити перемоги Росії. Водночас побоюються витрат і ризиків, пов'язаних з наданням допомоги Україні для її повної перемоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.09.2023 15:24