Фото: росЗМІ

OSINT-аналітики заявили, що російський Іл-76 летів через Єгипет: ГУР перевіряє інформацію

Кілька OSINT-аналітиків заявили, що літак Іл-76 з бортовим номером RA-78830 летів до Росії через Єгипет, Саудівську Аравію та Іран. Наразі українські розвідники перевіряють дану інформацію.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону.

На думку аналітиків, в районі Сирії російський літак зник з радарів, а потім з'явився в районі Бєлгорода. Звідти він здійснив свій останній зліт. Наголошується, що нібито Іл-76 прямував у бік центральної частини РФ і буцімто віз зброю для окупантів зі Сходу.

"Наразі така версія відпрацьовується, але, найімовірніше, йдеться все ж про інший борт  той, який використовувався і був зафіксований на летовищі Енгельс-2, куди постачав ракети авіабазування для стратегічної авіації росіян для ударів по українських мирних об’єктах і цивільній інфраструктурі", — сказав Юсов.

До того ж представник української розвідки зауважив, що Іл-76 не мав бути залучений до гуманітарних місій, адже це військовий літак "достатньо застарілої модифікації", він має на озброєнні гармату і виконує бойові завдання. 

Що відомо про падіння літака Іл-76 у РФ

У середу, 24 січня, в Росії впав військовий літак Іл-76. Авіакатастрофа сталася у Бєлгородській області Російської Федерації. Точної причини авіатрощі у Росії поки не розкривають.

Водночас російські пропагандисти почали вигадувати свої "версії". У міноборони РФ заявили, що літак упав, але нібито "на борту перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шість членів екіпажу та троє осіб, які супроводжували.

Своєю чергою омбудсмен Дмитро Лубінець закликав не розповсюджувати фейки до офіційних заяв.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що обставини катастрофи ще встановлюються, але українська сторона на Раді безпеки ООН "могла б розповісти, як усе це сталося". 

25 січня стало відомо, що Рада Безпеки ООН проведе екстрене засідання на запит Росії через катастрофу військово-транспортного літака Іл-76. Раніше Франція, яка нині головує у Радбезі ООН, відмовила Росії у цьому запиті.

Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі прокоментував авіатрощу та наголосив, що Сполучені Штати Америки наразі не можуть підтвердити, чи перебували українські військовополонені на борту літака Іл-76. Кірбі зауважив, що Білий дім намагається отримати більше інформації щодо інциденту з Іл-76.

Нагадаємо, аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) зробили висновок, що Росія прагне викликати сумніви Заходу щодо продовження військової допомоги та невдоволення в Україні. Для цього всіма пропагандистськими методами використовує катастрофу літака Іл-76 в Бєлгородській області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.01.2024 21:59