Паризька хартія не зможе гарантовано врятувати Землю від некерованого потепління

07 СЕРПНЯ 2018 13:24

Навіть якщо людство виконає Паризьку хартію з проблеми зміни клімату, середня температура на Землі все одно може вирости ще на 3-4 градуси через зміни, викликані «безпечним» рівнем потепління, які можуть запустити інші процеси, які вже буде важко або неможливо зупинити. Температура, таким чином, може перевищити середнє значення за останні 1,2 мільйона років, йдеться в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Зараз середня глобальна температура планети приблизно на один градус перевищує значення доіндустріального періоду, тобто середини XIX століття. Паризька хартія, яка була прийнята в 2015 році, передбачає, що завдяки обмеженню викидів парникових газів зростання температури, викликаний антропогенним впливом на клімат, не перевищить два градуси Цельсія - це вважається відносно безпечним порогом, при якому наслідки зміни клімату будуть не такими важкими.

Уілл Стеффен (Will Steffen) з Австралійського національного університету і його колеги оцінили ризик так званого сценарію «Землі-парника», при якому середня температура на 4-5 градусів перевищує доіндустріальний рівень, а рівень Світового океану на 10-60 метрів перевищує нинішній.

«Викиди парникових газів від діяльності людини - не єдиний фактор, що визначає температуру на Землі. Наше дослідження припускає, що антропогенне потепління на два градуси Цельсія може запустити інші системні процеси, які можуть забезпечити подальше потепління - навіть якщо ми перестанемо викидати в атмосферу парникові гази», - сказав Стеффен, чиї слова наводить прес-служба Стокгольмського центру стійкості (SRC) .

Автори статті розглядають 10 природних процесів позитивного зворотного зв'язку (позитивний зворотний зв'язок означає, що самі ці процеси розвиваються у міру потепління і підсилюють його). У їх числі танення вічної мерзлоти і арктичного морського льоду, викид метангідратів з дна океану, зникнення тропічних лісів і лісів Північної півкулі, а також інші фактори. Вчені оцінювали ризики того, що через антропогенне потепління в нинішньому столітті частина таких процесів стануть незворотними і суттєво посилять зростання температури - на їхню думку, для цього може бути достатньо і «безпечних» двох градусів потепління.

«Наш аналіз показує, що Земля, можливо, наближається до планетарного порогу, подолавши який, ми опинимося на швидкому шляху до куди більш теплих умов – «Землі-парника». Цей шлях керується біо-гео-фізичними механізмами зворотного зв'язку, на які людині важко вплинути, і цей процес не можна звернути. Де саме знаходиться такий поріг, незрозуміло, але він може бути в межах декількох десятиліть при зростанні температури в два градуси, тобто в межах цілей Паризької угоди», - пишуть автори статті.

Сценарій «Землі-парника» загрожує, зокрема, руйнуванням більшій частині коралових рифів і їх екосистем, ризиком затоплення прибережних районів і несприятливими наслідками для сільського господарства у всьому світі. Поки не очевидно, чи буде потепління на два градуси, як це передбачає Паризька хартія, в якому клімат залишатиметься стабільним, або ж таке зростання температури призведе до некерованих процесів зворотного зв'язку і подальшого потепління, кажуть науковці - за їхніми словами, цей ризик потрібно оцінити якомога швидше.

Щоб уникнути реалізації сценарію «Землі-парника», людству потрібно не просто знижувати викиди парникових газів, а й активно забирати вуглекислий газ з атмосфери за допомогою інтенсивного вирощування лісів і спеціальних технологій уловлювання та переробки CO2. Крім того, можуть знадобитися навіть технології гео-інженерії - спрямованого впливу на атмосферу Землі, наприклад, для того, щоб зменшити її нагрівання від Сонця. Крім того, такі спроби можуть по-різному вплинути на різні півкулі планети, а зупинку штучного управління кліматом також таїть в собі ряд небезпек.

Раніше австралійські вчені показали, що зміна клімату в нинішньому столітті в рази збільшить кількість жертв аномальної спеки, особливо в тропічних і субтропічних країнах.

Технології, 07.08.2018 13:24