Фото: Офіс президента

Партія Ердогана зазнала найбільшої поразки за 20 років на місцевих виборах у Туреччині

У неділю, 31 березня, в Туреччині відбулися загальнонаціональні місцеві вибори, на яких президентська партія Реджепа Тайїпа Ердогана зазнала найбільшої поразки за всі роки його правління.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що громадяни Туреччини обирали мерів у 81 провінції, а також членів місцевих рад та інших регіональних посадовців

"Громадяни Туреччини покарали президента Реджепа Тайїпа Ердогана та його партію на загальнонаціональних місцевих виборах, які підтвердили, що опозиція є політичною силою і зміцнили позиції мера Стамбула Екрема Імамоглу як головного майбутнього суперника президента", — йдеться в повідомленні.

Так, згідно з підрахунками голосів, опозиційна Республіканська народна партія мера Стамбула Екрема Імамоглу лідирує з відривом у 10% відсотків на перегонах за крісло мера Стамбула, а його партія зберегла вплив у Анкарі й здобула 15 мерських посад у містах по всій країні.

"Опозиція, зокрема, перемогла в Антальї та Ізмірі. Це стало найбільшою поразкою Ердогана і його Партії справедливості й розвитку за більш як 20-річний період їхнього перебування при владі", — наголошує видання.

Водночас, на думку аналітиків, партія Ердогана зазнала поразки через низку факторів. Зокрема, різке зростання інфляції, незадоволених ісламістських виборців і, у Стамбулі, привабливість Імамоглу.

Згідно з даними 79,77% виборчих урн, відкритих у Стамбулі, найбільшому місті Європи з населенням понад 16 мільйонів осіб, Імамоглу отримав 50,53% підтримки порівняно з 40,73% за кандидата від ПСР Мурата Курума, колишнього міністра в уряді Ердогана.

До того ж часткові офіційні результати, оголошені державним агентством "Анадолу", свідчать, що Партія справедливості і розвитку лідирує по всій країні з майже 1% голосів. 

Сам Ердоган через кілька годин після завершення голосування зі Стамбула попрямував до Анкари, щоб звернутися до нації. У своєму зверненні він наголосив, що "ці вибори ознаменують початок нової ери для нашої країни".

Нагадаємо, раніше президент Туреччини Реджеп Ердоган привітав президента країни-агресора Володимира Путіна з "перемогою на виборах" та закликав до переговорів з УкраїноюПри цьому турецька влада, за його словами, готова на будь-яку роль у такому примиренні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.04.2024 09:22