Путін і Ердоган. Джерело: росЗМІ

Поїздка Путіна до Туреччини: названо тему візиту

Президент Росії Володимир Путін наступного тижня, 12 лютого, планує відвідати Туреччину, де зустрінеться з її очільником Реджепом Таїпом Ердоганом. Це буде перша поїздка диктатора до союзника НАТО після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Як повідомив у інтерв'ю приватному телеканалу A Haber у неділю, 4 лютого, міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан, Путін та Ердоган обговорять "новий механізм експорту українського зерна через Чорне море", передає Reuters.

"Попередня угода щодо зерна працювала в рамках певного механізму, тепер розглядається інший механізм, і зараз робляться зусилля щодо конкретизації цієї можливості", — сказав Фідан, додавши, що Ердоган порушить це питання під час зустрічі із Путіним у Туреччині.

Reuters нагадує, що Анкара намагалася переконати Росію повернутися до Чорноморської зернової ініціативи, з якої Москва вийшла у липні 2023 року. Угода була укладена за рік до цього посередництва ООН та Туреччини з метою забезпечення безпечного проходу експорту з українських портів.

Нагадаємо, Україні вдалося відновити роботу портів Великої Одеси без участі третіх сторін, що стало можливим завдяки військовим передумовам, зокрема — атаці по десантному кораблю РФ у серпні 2023 року.

Станом на початок січня 2024 року створений Військово-Морськими силами ЗСУ новий Український морський коридор із серпня 2023-го забезпечив експорт майже 15 мільйонів тонн продукції, зокрема 10 мільйонів тонн агропродукції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.02.2024 01:07