Переплисти Ла-Манш, щоб достукатися до політиків

01 ВЕРЕСНЯ 2018 20:24

49 днів знадобилося легендарному плавцю, борцю за охорону морів і океанів Льюїсу П'ю, щоб вперше в історії проплисти по всій довжині протоки Ла-Манш. Головна мета запливу протяжністю в 530 кілометрів - привернути увагу урядів до захисту морів і океанів, повідомляє UN.

Це був тривала, героїчна, а часом здавалося, що неможлива, подорож. Через штормову погоду плавець два дні не міг увійти в воду. Однак хмари розступилися, і П'ю відновив заплив. Він долав від 10 до 20 кілометрів на добу. Плисти доводилося і ночами, освітлюючи собі шлях за допомогою спеціальних ліхтарів.

«Це була найскладніша дистанція з усіх, що мені доводилося долати», - сказав журналістам спортсмен і активіст кампанії на захист океанів, запущеної Програмою ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП). Це серйозне визнання для людини, на рахунку якого - тривалі запливи в усіх океанах планети: в 2007 році П'ю проплив через Північний полюс, щоб привернути увагу до талих льодовиків Льодовитого океану; в 2010 році він перетнув озеро в районі гори Еверест, а в 2016-му приєднався до кампанії ЮНЕП і Російської Федерації щодо захисту найдавнішого і найглибшого озера в світі - озера Байкал.

«Я не намагався придбати звання першої людини, проплив уздовж усього Ла-Маншу, - заявив П'ю. - Я б сказав, що це протестний заплив. Я хотів привернути увагу світових лідерів до того, що відбувається з нашими океанами, наскільки серйозна ця проблема і як швидко змінюється світовий океан».

Під час запливу спортсмен збирав пластикове сміття, навіть обривки повітряних куль. Він з гіркотою зазначив, що на своєму шляху він майже не бачив представників тваринного світу.

«Іноді я бачив птахів, пару раз - дельфінів, одну черепаху і на цьому, мабуть, все, - розповів він журналістам. - Тільки медуз було багато. Велика кількість медуз говорить про потепління води і надмірної рибної ловлі. Мене вразило, як мало мені зустрілося тварин і як багато в воді пластика».

За словами спортсмена, у нього виникло таке відчуття, «неначе люди виловили всю рибу і замінили її пластиком». І він недалекий від істини: вчені попереджають, що якщо нічого не змінити, то до середини століття в океані буде більше пластика, ніж риби. П'ю закликав негайно вжити заходів для захисту океану: припинити користуватися одноразовою пластиковою продукцією і зупинити бездумний вилов риби. Він попередив, що, якщо не зробити цього прямо зараз, майбутні покоління не зможуть користуватися дарами моря.

Льюїс П'ю з задоволенням відзначив, що його посил знаходить живий відгук серед місцевого населення. Люди приєднувалися до запливу і брали участь у прибиранні пляжів. «Рядові громадяни можуть зробити багато, - підкреслив він. - Але уряди повинні очолити ці зусилля». У рідній для плавця Великобританії держава забезпечує повний захист лише семи з 750 тисяч квадратних кілометрів водних ресурсів.

Незважаючи на психологічну і фізичну втому, П'ю не має наміру спочивати на лаврах. У вересні він візьме участь в саміті Великої сімки по океанах, який пройде в Канаді, а також в переговорах щодо захисту океанів в Нью-Йорку.

Більш того, він планує здійснити тривалі запливи в інших країнах світу. Таким чином спортсмен сподівається переконати їх відгукнутися на власний заклик забезпечити до 2030 року повний захист, щонайменше, третини водних ресурсів планети.

Суспільство, 01.09.2018 20:24