Фото: defence-ua.com

Перешкоджання транзиту військової техніки в Україну: в Австрії зробили заяву

Австрія не перешкоджає транзиту військових обладнання та озброєнь з Європейського Союзу в Україну через свою територію. Це не порушує нейтралітет держави.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг заявив в інтерв'ю телеканалу ORF.

Він запевнив, що ніколи не було проблем з перевезенням зброї з однієї в іншу країну Євросоюзу. Шалленберг також нагадав, що з 28 лютого 2022 року з'явилося рішення в рамках Спільної зовнішньої та безпекової політики, яке дозволяє дані перевезення в Україну.

Чиновник наголосив, що "Австрія зобов'язана виконувати це рішення", відповідаючи на питання про перевезення через країну матеріалів військового призначення в Україну.

Глава МЗС Австрії запевнив, що такі перевезення в Україну відбуваються згідно з рішенням Спільної зовнішньої та безпекової політики.

"Це означає, що ми зв'язані цим рішенням. І з моменту підписання Амстердамського договору, і з моменту реформи федеральної конституції майже 20 років тому ці заходи в рамках ЄС підпадають під дію нейтралітету. Це означає, що немає жодної суперечності", — додав Шалленберг.

Нагадаємо, уряд Австрії оголосив про фінансування обладнання для розмінування території України. Йдеться про загальну суму 2 мільйони євро.

Україна отримає від Австрії всесторонню підтримку на її шляху до членства у Європейському Союзі. Усі країни повинні бути солідарними у цьому питанні.

Також в Австрії пообіцяли виконати ордер Міжнародного кримінального суду. Тамтешні правохоронці заарештують російського президента Володимира Путіна у разі, якщо він опиниться на території країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.07.2023 18:28