Першотравень в автозаках

04 ТРАВНЯ 2019 10:28

В Росії під час першотравневих маніфестацій було затримано більше 120 осіб. З них майже 70 - в Петербурзі, повідомляє Euro News.

Саме з північної столиці приходили самі вражаючі кадри. На них, наприклад, видно, як поліцейський повалив на землю координатора штабу Навального, який спокійно стояв поруч з правоохоронцем, або як правоохоронці увірвалися в натовп демонстрантів.

Прихильники опозиції були обурені тим, що відбувалося в самому центрі Петербургу.

Бєглов, виконуючий обов'язки губернатора, просто відкритим текстом говорить: не треба нічого погоджувати більше, час даремно витратите тільки, все одно ми їх всіх «повінтім».

У петербурзькому комітеті з питань законності, правопорядку і безпеки заявили, що маніфестанти спробували влаштувати неузгоджений мітинг в рамках узгодженої акції. У комітеті наполягають на тому, що поліцейські півгодини вмовляли учасників продовжити ходу і не піддаватися на провокацію. Але деякі лідери колон перегородили всю проїжджу частину. Для стабілізації ситуації правоохоронцям довелося затримати кількох призвідників.

Учасник акції, активіст руху «АгітРоссія» Павло Иванкин, в свою чергу, розповів нам, що демонстранти йшли, але дуже-дуже повільно, з зупинками. Таким чином вони намагалися змусити поліцію відпустити тих учасників ходи, які вже були затримані. Павло сам отримав удар кийком, а пізніше опинився в «автозаку» через те, що спробував допомогти жінці.

«Я йду і прямо краєм ока бачу. Один космонавт (ну я їх так називаю, космонавти - це російські гвардійці, поліцейські в обмундируванні) тягне по асфальту жінку за руку - просто ось як мішок з картоплею, просто ось так бере і тягне. Попутно я бачив, що були прямо жорсткі такі затримання. Туди прямо закидали деяких людей, прямо ось так в автозак брали - і вжух. Це кошмар, чесне слово. Там летіли мало не носом вперед», - говорить Иванкин.

Але була й інша версія події. Наприклад, ось як всю цю ситуацію бачить член Громадської палати Ілля Ремесло.

Вони «оцінили ситуацію» - прийшли на мітинг з неузгодженими (тематика мітингу в їх повідомленні була інша) гаслами і плакатами, стали провокувати поліцію, відмовилися йти далі. Результат закономірний.

Спікер Законодавчих зборів Петербурга В'ячеслав Макаров заявив, що «дії опозиції - визнання її політичної неспроможності» і що поліція діяла в повній відповідності з законом. Упевнений, петербуржці вже зробили свої висновки, хто насправді захищає їх інтереси.

Світ, 04.05.2019 10:28