Перспективи ринку нерухомості у 2022 році

11 СІЧНЯ 2022 10:27

У 2021 р. первинний ринок нерухомості Києва побив рекорд останніх років за рівнем зростання цін. Якщо раніше вартість квадратного метра підвищувалася на 10—15% за рік, то тепер квартири в новобудовах подорожчали на понад 35%. За оцінками фахівців, пік зростання вже залишився позаду, і в 2022 р. ціни повернуться до звичної динаміки.

Сектор нерухомості в Україні

Падіння попиту на ринку нерухомості України, а звідси і гальмування зростання цін, спостерігається з кінця вересня дотепер. Найголовнішою причиною є те, що платоспроможний попит майже повністю вичерпався. Власне значні темпи зростання вартості житла, які впродовж 2020-2021 років склали в середньому 25-30% на первинному та понад 20% на вторинному ринках, перевершили очікування та фінансові можливості покупців.

Первинний сектор

У цей період незначне зростання цін (від 3% до 5%) можливе лише в 15% житлових комплексів переважно комфорт-класу. Збільшення вартості квадратних метрів буде пов’язане насамперед з переходом до нових стадій будівництва та відповідно зменшенням ризиків для потенційних покупців житла.

Варто сказати, що у I півріччі 2022 року понад 70% попиту буде сконцентровано на об’єктах класів комфорт та комфорт+. Саме підвищений попит на окремі класи / формати житла може втілитися в ціновій політиці забудовників, що зводять такі ЖК.

За прогнозом АФНУ, з настанням активного ділового сезону, з кінця березня по червень включно, вартість м2 на первинному ринку Києва, Львова та Одеси може збільшитися, в середньому, на 7%, а у Харкові та Дніпрі подорожчання становитиме близько 5%.

Оренда житла

Сегмент оренди є найбільш чутливим до будь-яких соціально-економічних та пандемічних змін. І будь-які прогнози можуть спиратися виключно на ситуацію, що склалася станом на другу половину грудня 2021 року: попит реалізований, ціни сформовані і залишаються переважно сталими.

Очікується, що пожвавлення в цьому сегменті відбудеться не раніше початку нового ділового сезону, тобто з другої половини березня. За умов стабільної ситуації в економіці країни, з квітня по червень зростання попиту в сегменті оренди квартир можливе в межах 10-15%, відповідно вартість оренди може зрости до 10%.

Після послаблення карантину в Україні дійсно посилилися імпульси комерційної та громадської активності. Для України характерні тенденції європейського ринку, а отже - зростання цін, особливо у великих містах та туристичних районах. На тлі цих злетів нерухомість знову стає привабливою для інвесторів, які прагнуть убезпечити свої заощадження та збільшити капітал умовах інфляції та посткризи.

Сектор нерухомості в Європі

Цього року спостерігається відновлення європейської нерухомості, оскільки вакцини від COVID відновили довіру серед клієнтів та інвесторів. Хоча Omicron викликає занепокоєння, бізнес зміг адаптуватися до державних обмежень.

З огляду на 2022 рік, позитивний прогноз для економіки є передвісником попиту на нерухомість і зростання орендної плати на рівні ринку.

Іншим аспектом стабільності є залучення сектору нерухомості до позитивного соціального впливу. У сфері нерухомості цього можна досягти шляхом інвестування в соціальне житло, доступні робочі місця, заклади охорони здоров’я та в державну сферу в менш заможних районах

Пандемічні зміни в поведінці орендарів

Другий великий вплив на попит у 2022 році ймовірно буде стосуватися того, як пандемія назавжди змінила поведінку орендарів та покупців. Локдаун призвів до швидкого розвитку сегменту онлайн-покупок і віддаленої роботи.

Так само, за оцінками аналітичного видання Schroders, віддалена робота скоротить зайнятість офісу в Європі приблизно на 15% у короткостроковій перспективі. Це означає, що оренда головних офісів у кількох містах, включаючи Амстердам, Франкфурт, Лондон та Стокгольм, імовірно, зросте протягом наступних двох років.

Поляризація попиту за типом і якістю на ринках роздрібної торгівлі та офісів демонструє, що інвестори повинні розглядати кожну будівлю як бізнес сам по собі. Це означає надання належних послуг і підтримки кожному орендарю. Мінімізація енерговитрат, максимальна переробка та пошук взаємовигідних моделей контракту як для орендодавця, так і для орендаря.

Тренди в сфері квартирного оренди квартир та апарт-готелів

2022 рік окреслить нові тенденції в сфері довгострокової здачі апартаментів та зміни в бізнес-моделі апарт-готелів. В основному це пов’язано з новим поглядом на туризм, зміною настроїв споживачів та вливі концепції сталого розвитку на сферу.

Зелені активи

Програма сталого розвитку впливає на всі сфери готельного бізнесу та нерухомості, і, можливо, саме ці сфери мають найбільший потенціал для прискорення впровадження практик сталого розвитку – це зелене фінансування.

Починають з’являтися докази того, що компанії та будівельні проекти, які відповідають екологічним критеріям кредитора або інвестора, ймовірно, отримають значно нижчу вартість капіталу. Видання AHV посилається на пропозицію зелених облігацій Whitbread. У лютому 2021 року компанія випустила дві «зелені» облігації, які свідчать про те, що «зелені активи» створюють економічну перевагу для готельного бізнесу у розмірі  70-132,5 базисних пунктів.

В Україні девелоперів, що займаються апартаментами, відносно небагато. Однією з компаній, що надає можливість вкластися в нерухомість малим інвесторам, є Stability International Platform. Компанія в основному працює з апартаментами та нерухомістю в туристичних зонах і виділяється серед низки схожих імплементацією криптовалют в свою структуру. Завдяки блокчейн-технології, яка фактично є еквівалентом акцій, стати інвестором стало доступним ширшому колу вкладників.

Зараз вкладення в апартаменти стають альтернативою традиційному інвестуванню в депозити та облігації. Stability International Platform також зробила на цьому акцент і в свой моделі показала, як нерухомість стає не лише інструментом заощадження, але й отримання прибутку. Окрім того, компанія орієнтується не лише на українську, але й на європейську нерухомість, ринок якої також переживає зростання попиту і цін.

Подовжене перебування

Новим трендом, який впроваджують все більше операторів апартаментів, головною метою яких є пропозиція оренди житла, що є основною адресою їхніх орендарів, є пропозиція середнього та довгого перебування на ринку ділових подорожей. Наприклад, Fizzy Living запровадив мінімальний термін перебування від трьох місяців. Такий тренд дозволяє завоювати більше корпоративних клієнтів на ринку, які стают пріоритетною аудиторією. Ймовірно, протягом наступних кількох років компанії ставатимуть багатофункціональними, та пропонуватимуть водночас послуги для довгострокових мешканців та короткострокових клієнтів апарт-готелів.

Авторка: Ратушна Марія-Анна

Фото з мережі інтернет.

Також читайте: Перспективи блокчейн-технологій у бізнесі

Економіка, 11.01.2022 10:27