Перспективи блокчейн-технологій у бізнесі

04 СІЧНЯ 2022 11:32

Блокчейн стає ”законодавцем моди” у безлічі галузей. Технологія стала настільки багатообіцяючою, що понад 90% європейських і американських банків досліджують варіанти блокчейну. Ця технологія може змінити державні органи, фінанси, страхування та безпеку особистої особи, серед сотень інших сфер.

Хоча досі побутує думка, що технологія блокчейн все ще знаходиться на ранніх стадіях, насправді вона вже входить у ранню фазу прийняття більшісттю, особливо у фінансовій галузі. Згадуючи про масову цифрову трансформацію, яку спричинив Інтернет, багато передових компаній у фінансовому секторі та за його межами вже роблять важливі кроки, щоб стати готовими до блокчейну.

Блокчейн стає все більш важливою інфраструктурою для підприємств, які хочуть йти в ногу з майбутнім передачі інформації та цінностей. Блокчейн — це спільна цифрова книга транзакцій, яка дублюється та розподіляється по мережі комп’ютерних систем. Головну книгу майже неможливо обдурити чи зламати, оскільки вона перевіряється кількома учасниками по всьому світу та підкріплюється передовою криптографією. Мережу блокчейн можна використовувати для виконання смарт-контрактів, передачі вартості, відстеження замовлень, розрахунків, перевірки рахунків тощо.

Для полегшення транзакцій набір правил, який називається смарт-контрактом, зберігається в блокчейні і виконується автоматично, коли виконується певна умова. Наприклад, смарт-контракт може включати діловий платіж між підприємствами, який автоматично виконується при досягненні певних умов угоди.

Як компанії можуть переконатися, що вони готові до блокчейну?

Триває гонка з впровадження технологій

Зростає споживчий попит на всі види діяльності у просторі блокчейну, включаючи децентралізовані фінанси (DeFi), незмінні токени (NFT) і нові додатки для смарт-контрактів у сфері страхування, екологічної стійкості, нерухомості тощо. Як показало одне нещодавнє опитування Gartner, близько 11% підприємств уже використовують технологію блокчейн у своїй діяльності сьогодні, тоді як 75% активно досліджують, як це зробити.

Згідно зі звітом Всесвітнього економічного форуму 2021 року, через технологію блокчейн та смарт-контракти, які можуть забрати 867 трильйонів доларів з традиційних ринках, компанії активно розробляють стратегії інтеграції блокчейн  з урахуванням ризиків та отримання вигоди з сектору економіки, що швидко розвивається.

Дослідження (опіка?) як перший крок до впровадження

У відповідь на зростаючий попит користувачів протягом останнього року були запущені різні інструменти та платформи, які дозволяють підприємствам легко взаємодіяти з публічними та приватними блокчейнами. Хоча деякі компанії все ще розробляють власні рішення з нуля, більшість усвідомлює, що системи інституційного рівня вже існують, і використовують партнерство як швидкий спосіб задовольнити попит споживачів.

Забезпечення стратегії впровадження за допомогою проміжного програмного забезпечення блокчейн

На перший погляд світ DeFi здається незрозумілим. Бізнеси стикаються з проблемою вибору, а потім - виділення ресурсів для інтеграції з правильними блокчейнами та середовищами розумних контрактів. Потім вони стикаються з додатковими проблемами при взаємодії з іншими блокчейнами та застарілими системами, проблеми, які, ймовірно, посиляться, оскільки DeFi продовжує ставати багатоланцюжковим, а нові програми створюються на нових блокчейнах, здавалося б, щодня.

На щастя, як зазначає Gartner, ми стаємо свідками появи проміжного програмного забезпечення блокчейну – технології, яка дозволяє корпоративним системам взаємодіяти з будь-яким блокчейном. Як стверджується в нещодавній доповіді Всесвітнього Економічного Форуму, мережі Oracle Chainlink дають змогу традиційним корпоративним системам взаємодіяти з будь-яким блокчейном, не вимагаючи масштабної перебудови їх уже існуючого портфеля технологій.

Як компанії застосовують блокчейн?

Ланцюги поставок

Сучасні ланцюги поставок – це глобальні мережі, які зазвичай включають виробників, постачальників, логістичних компаній і роздрібних продавців, які працюють разом, щоб постачати продукти споживачам. Оскільки сучасні ланцюги поставок продовжують розширюватися, вони також стають все більш складними та розрізненими. Як правило, традиційні ланцюги поставок використовують паперові та розрізнені системи даних, які ведуть до інформаційних розрізів і роблять відстеження продуктів трудомістким завданням. Відсутність відстежуваності та прозорості є проблемою для всієї галузі, яка призводить до затримок, помилок та збільшення витрат. Сучасним учасникам ланцюга поставок потрібен уніфікований погляд на дані, але при цьому вони мають можливість незалежно та приватно перевіряти транзакції, такі як оновлення виробництва та транспортування.

Рішення для ланцюга поставок, створені за допомогою Amazon Managed Blockchain, можуть забезпечити наскрізну видимість, необхідну сучасним ланцюгам поставок для відстеження та відстеження всього виробничого процесу з підвищеною ефективністю автоматизації.

Відстеження й відстеження часто є проблемою для сучасних ланцюгів поставок через застарілі паперові процеси та роз’єднані системи даних, які сповільнюють комунікацію. Відсутність сумісності даних наражає ланцюги поставок на такі проблеми, як прогалини в видимості, не точні прогнози попиту та пропозиції, помилки вручну, підробка та порушення відповідності.

Технологію блокчейн можна використовувати для створення додатків, на яких кілька сторін можуть здійснювати транзакції безпосередньо через однорангову мережу, без необхідності перевіряти транзакції центрального органу. Кожен учасник мережі має доступ до спільної книги, яка незмінно та криптографічно записує всі транзакції, і немає єдиного власника мережі.

За допомогою блокчейну компанії з ланцюга поставок можуть документувати оновлення виробництва в єдиній спільної книги, що забезпечує повну видимість даних і єдине джерело правди. Оскільки трансакції завжди мають відмітку часу та актуальні, компанії можуть запитувати статус і місцезнаходження продукту в будь-який момент часу. Це допомагає боротися з такими проблемами, як підроблені товари, порушення вимог, затримки та марнотратство. Компанії також можуть обмінюватися даними відстеження та відстеження зі своїми клієнтами як спосіб перевірити справжність продукції та етичні методи ланцюга поставок.

Amazon Managed Blockchain — це повністю керована послуга, яка дозволяє налаштувати масштабовану мережу блокчейну й керувати нею. Amazon Managed Blockchain усуває накладні витрати, необхідні для створення мережі, і автоматично масштабується, щоб задовольнити потреби тисяч додатків, які виконують мільйони транзакцій.

Нерухомість

Використання блокчейн-технології в сфері нерухомості руйнує уявлення про ринок нерухомості, як про необхідність великих вкладень. Окрім того, що завдяки блокчейн клієнт може відстежувати все, що відбувається з об’єктом, починаючи з купівлі та закінчуючи обслуговуванням, токенізація дозволяє йому вкладитися в нерухомість частинами.

Такий підхід, наприклад, використовує Stability International Platform, яка за допомогою блокчейну та токенів дозволила своїм клієнтам не лише вкладатися в нерухоміст,ь, але й майнити та продавати токени. На думку компанії, це дозволить не лише розширити функціонал, яким тепер володіє клієнт, завдяки можливості відстеження усіх етапів операційного процесу, але й привабить більше людей до сегменту нерухомості.

Протидія піратству

Відповідно до нещодавньої заяви, Microsoft прагне використовувати блокчейн Ethereum для боротьби з цифровим піратством. Проводяться дослідження нової системи під назвою Argus, яку Microsoft назвала «першою публічною системою боротьби з піратством».

У 11-сторінковому документі Microsoft разом з дослідниками з китайського гіганта електронної комерції Alibaba та Університету Карнегі-Меллона — виклали дизайн, впровадження та оцінку нової системи.

У підсумку варто сказати, що індустрія блокчейн переживає неймовірну еру інновацій. Для підприємств зараз настав час стратегічно позиціонувати себе, оскільки DeFi стає все більш поширеним, а установи мають більш перевірену інфраструктуру, ніж будь-коли раніше, для безпечної та впевненої взаємодії з розумними контрактами. Блокчейн представляє собою крокову зміну в тому, як працюватиме наша глобальна економіка, і компанії можуть у повній мірі скористатися простими, тепер перевіреними часом рішеннями, які готують їх до цього монументального зрушення.

Фото з мережі інтернет.

Також читайте: В умовах глобальної конкуренції міжнародні компанії впроваджують інноваційні підходи

Авторка: Ратушна Марія-Анна

Економіка, 04.01.2022 11:32