Перуанці отримали третього президента за тиждень

17 ЛИСТОПАДА 2020 15:06

Конгрес Перу обрав тимчасовим президентом країни депутата парламенту Франциско Сагасті. Він третій президент Перу за останній тиждень і має керувати країною до квітня 2021 року.

Про це повідомляє «Громадське» із посиланням на АР.   

Призначення 76-річного Сагасті підтримали 97 депутатів, 26 були проти. Він ще не прийняв присягу, але має це зробити у вівторок, 17 листопада.

Тепер на Сагасті випаде «тягар зцілення нації, яка пережила тиждень потрясінь», пише агентство.

Політик уже відвідав у лікарні учасників протестів, які постраждали від зіткнень із поліцією, та вшанував двох загиблих.

 

«Сьогодні не час для святкування, тому що ми бачили загибель двох молодих людей. Ми не можемо оживити їх, але ми можемо домогтися від Конгресу та виконавчої влади вжити заходів, щоб такого більше не повторилося», — сказав Сагасті, коли вийшов до людей, передає ВВС.

 

Політична криза в Перу сталася після того, як 9 листопада Конгрес оголосив імпічмент тодішньому президенту Мартіну Віскаррі. Це вже друга спроба усунути Віскарру з посади. Перша була невдала, у вересні йому теж намагалися оголосити імпічмент.

Його заинуватили у отриманні хабара на 640 тисяч доларів від будівельних підрядників, коли він ще був губернатором провінції Мокегуа у 2011-2014 роках.

 

Далі, згідно з законом, тимчасовим президентом став спікер парламенту Мануель Меріно, але 16 листопада він подав у відставку на тлі протестів у країні. Крім Меріно звільнилися 13 міністрів.

 

Після імпічменту прихильники Віскарру вийшли на протест. Як пише AP, мітинги були не схожі на попередні, бо більшістю учасників була молодь, яка зазвичай апатична. Правозахисники звинуватили правоохоронців у надмірній реакції на протест, зокрема в побитті демонстрантів кийками, обстрілі гумовими кулями. Двоє протестувальників загинули, один із них — 22-річний хлопець — отримав 10 поранень кулями, а 24-річного хлопця чотири рази вдарили в груди біля серця.

Світ, 17.11.2020 15:06