Фото: ВВС

Під Києвом знайшли британські літаки часів Другої світової війни: їх закопали свідомо (фото)

У лісі під Києвом знайшли закопаними іржаві останки восьми британських винищувачів "Харрикейн" часів Другої світової війниЛітаки були відправлені до Радянського Союзу Великою Британією після нападу нацистської Німеччини на країну в 1941 році.

Про це повідомляє ВВС.

Відзначається, що ці літаки були частиною пакету союзницької військової підтримки СРСР, яку оплачували Сполучені Штати Америки за схемою ленд-лізу. Авіаційні експерти кажуть, що вперше в Україні знайшли останки такої кількості "Харрикейнів".

"Цей літак дуже рідко можна знайти в Україні. Це дуже важливо для історії нашої авіації, тому що тут раніше не знаходили літаків за ленд-лізом", — каже Олекс Штань, колишній пілот авіакомпанії, який веде розкопки. 

Загалом із 1941 по 1944 рік для підтримки радянських військових зусиль до СРСР було відправлено близько 3000 "Харрикейнів". Більшість із них були або знищені в бою, або пізніше розібрані на частини. Але деякі літаки були навмисно розбиті та поховані після війни, щоб Радянському Союзу не довелося відплачувати Сполученим Штатам. Згідно із законодавством про ленд-ліз, СРСР був зобов’язаний оплатити будь-яку передану військову техніку, яка залишилася неушкодженою після закінчення військових дій.

"Із них забрали інструменти, радіостанції, кулемети та будь-який корисний брухт. Потім їх витягли тракторами з сусіднього аеродрому, розбили й без церемоній скинули в неглибокий яр. Вважається, що потім їх засипали землею бульдозерами. Останки виявили нещодавно після того, як неподалік було знайдено нерозірвану бомбу часів війни. Решту яру перевірили за допомогою металошукачів і знайшли "Харрикейни", — йдеться в повідомленні.

Зараз Національний музей авіації України проводить кропіткі ручні розкопки цього місця. Співробітники там прагнуть ідентифікувати якомога більше літаків, щоб їх можна було знову зібрати та виставити на показ. Керівник наукової частини музею Валерій Романенко каже, що ця авіація відіграла важливу роль в історії України.

Нагадаємо, адміністрація Байдена ще не використала свої повноваження за ленд-лізом для надсилання зброї в Україну. На сьогодні в США не використовують цей варіант головним чином тому, що схвалена Конгресом сума грошей ще не обнулена.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 03.07.2023 12:29