Фото: Посольство США

Постачання американської зброї по ленд-лізу в Україну досі не почалися, — Politico

Адміністрація Байдена ще не використала свої повноваження за ленд-лізом для надсилання зброї в Україну. На сьогодні в США не використовують цей варіант головним чином тому, що схвалена Конгресом сума грошей ще не обнулена.

Про це повідомляє Politico.

Відзначимо, Сполучені Штати виділили майже 35 мільярдів доларів на безпекову допомогу Києву з моменту вторгнення Росії. Але минулого року Конгрес також надав Байдену повноваження по ленд-лізу, що дозволило США подолати бюрократичну тяганину та подарувати зброю Україні з очікуванням відшкодування.

"Ми віддаємо пріоритет допомозі з безпеки, за яку вони не повинні були б нам платити", — сказав високопоставлений чиновник адміністрації на умовах анонімності.

Причиною тримати ленд-ліз у задній кишені може бути двопартійна підтримка надсилання зброї в Україну. Один із чиновників заявив, що якщо опір республіканців зросте або народні настрої обернуться проти війни, тоді буде сенс використовувати ленд-ліз, щоб обійти законодавчі зусилля щодо блокування майбутніх поставок зброї. 

Деяких законодавців не влаштовує те, що опція ленд-лізу залишається невикористаною. Вони вважають, що використання ленд-лізу є "набагато кращим планом, ніж продовжувати роздавати зброю безкоштовно".

"Оскільки наші оборонні запаси скорочуються, для адміністрації Байдена абсурдно сидіти, склавши руки, і ігнорувати повноваження Конгресу щодо ленд-лізу", — сказав сенатор Джон Корнін. 

Нагадаємо, 4 квітня Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет допомоги Україні. Загальна вартість військової техніки становить 2,6 мільярда доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Світ, 11.04.2023 10:59