Фото: Сумський національний аграрний університет

"Ніколи знову" замість "можем повторіть". Що не так із російським святкуванням Дня перемоги?

Поки увесь світ у травні вшановує пам‘ять тих, хто поборов нацизм і загинув у Другій світовій війні, жителі Росії погрожують світу новими війнами. У Центрі стратегічних комунікацій пояснили, чому важливо робити правильні висновки з уроків історії та що не так з російським святкуванням Дня перемоги.

Пам'ять замість "можемо повторити"

Згадувати подвиг людей, які перемогли величезне зло, дуже важливо. Саме тому 8 травня Україна вшановує пам'ять тих, хто боровся з нацизмом, а також всіх жертв Другої світової війни. 

Відзначимо, у 1939-1945 роках загинули понад вісім мільйонів українців. Тож ми добре знаємо ціну тієї перемоги, адже зробили величезний внесок у неї. Натомість усі ці роки РФ прагне привласнити перемогу над нацизмом, але жодна країна не може претендувати на таку виняткову роль. 

"Поки Росія формувала культ "побєдобєсія", Україна послідовно впроваджувала європейський підхід "ніколи знову". Кремль продовжує керуватись наративом "можемо повторити" і демонструє це війною проти України, повторюючи наймасштабніше у Європі кровопролиття від часів Другої світової", — пояснюють у ЦСК.

Що символізує день пам'яті та примирення?

Експерти зауважують, що диктатори завжди прагнуть задовольнити імперські амбіції збройним шляхом та анексією, і це не змінюється протягом століть. Важливо розуміти, що головне — не культ перемоги, а вміння цінувати мир і захищати його всіма розумними засобами. Це те, що відрізняє Україну та цивілізований світ від російської ідеології та підходу.

"Зараз, як і в Другу світову війну, Україна воює з агресором, який хоче знищити її ідентичність і забрати території. Водночас саме Росія, яка говорить про "вирішальний внесок у перемогу над нацизмом", увібрала в себе злочинні практики нацизму та комунізму й продовжую нищити українців", — кажуть у Центрі стратегічних комунікацій.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський пропонує 8 травня святкувати День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Відповідно цей день стане вихідним для українців. Водночас 9 травня стане робочим днем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.05.2023 15:45