Фото: МЗС

"Підвішений" вступ в НАТО: Кулеба зробив різку заяву про рішення Альянсу

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що НАТО не повинне тримати вступ України в НАТО у "підвішеному стані". Україна вже готова отримати запрошення на вступ до Альянсу.

Про це глава МЗС сказав в інтерв’ю Bloomberg. Щоправда, міністр визнав, що рішення саміту у Вільнюсі зробило шлях України до НАТО коротшим.

"І вони (лідери Альянсу, — ред.) могли б також зробити це (шлях України в НАТО, — ред.) швидше, якби була чітка вказівка на те, коли Україна отримає запрошення до НАТО. Ми виходимо з припущення, що вже наявні всі умови для надання запрошення тут, у Вільнюсі, тоді як саме членство настане тоді, коли дозволять умови. Але ми будемо й далі працювати з нашими партнерами, аби цей процес рухався далі", — сказав Кулеба.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський виступив на центральній площі у Вільнюсі. У своїй промові він наголосив: вкрай важливо, аби більше ніхто і ніколи не озирався на Москву. Також він зауважив, що не лише Україні потрібен вступ до НАТО, а й Північноатлантичному альянсу, адже це зробить як блок, так і нашу країну сильнішими. Також Зеленський анонсував важливий завтрашній день роботи української делегації на саміті НАТО у Вільнюсі. У пріоритеті буде оборона України.

Також під час брифінгу генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що країни Альянсу погодилися прийняти Україну до свого складу без Плану дій щодо членства. Він наголосив, що Україна отримає запрошення до НАТО, коли "погодяться усі союзники й будуть виконані умови". 

Лідери країн-членів ухвалили пакет підтримки для України, який передбачає довгострокову програму військової допомоги по 500 мільйонів доларів на рік для модернізації української армії та повного переходу на стандарти НАТО, а також запуск Ради Україна-НАТО, яка має стати платформою для консультацій у кризових ситуаціях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.07.2023 23:47