Фото: МЗС

Кулеба оцінив перспективи членства України в НАТО перед самітом у Вільнюсі

Шлях України до членства у Північноатлантичному альянсі після саміту у Вільнюсі стане коротшим. Наша держава продовжує роботу у цьому напрямку.

Таку заяву у Threads зробив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

"Під час важливих візитів президента до Софії, Праги, Братислави та Стамбула (а тут ще й історичний, з огляду на повернення наших героїв) працювали над багатьма питаннями — зброя, членство в ЄС. Але паралельно з цією роботою я подумки був... у Вільнюсі. Важливі для України та НАТО рішення уже погоджено. За підсумками саміту наш шлях до Альянсу точно стане коротшим", — написав Кулеба.

За словами Кулеби, сьогодні не вистачає рішення, яке зробить цей шлях ще швидшим — ясність запрошення України до вступу. Тепер є унікальний момент, щоб внести цю ясність.

"Для НАТО втратити цю можливість означатиме зробити подарунок Путіну в момент, коли його потрібно тиснути на всіх фронтах. Робота триває. І продовжуватиметься без перерви у вихідні, до останньої хвилини ухвалення декларації саміту НАТО у Вільнюсі", — додав Кулеба.

Вступ України в НАТО: що важливо знати

Україна прагне отримати політичне рішення щодо підтримки вступу до НАТО після закінчення війни на саміті у Вільнюсі. Президент України Володимир Зеленський вважає, що країна має усі підстави для цього. Проте розуміє, що можуть бути складнощі в отриманні об'єднаної підтримки всіх партнерів Альянсу. Лідер України зазначав, що рішення Альянсу щодо підтримки членства України, дасть більшу мотивацію нашим воїнам.

Глава військової розвідки України Кирило Буданов своєю чергою дав невтішний прогноз щодо саміту НАТО. За його словами, на саміті будуть виголошені красиві промови про підтримку України, проте реальної користі від цього наша країна не отримає.

Нагадаємо, Єнс Столтенберг заявив, що Володимир Зеленський особисто візьме участь у першому засіданні Ради Україна — НАТО в межах нового формату взаємодії з Альянсом.

Своєю чергою президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підтримав вступ України до НАТО. За його словами, "несправедлива війна" Росії в Україні ведеться всупереч міжнародному праву.

Президент США Джо Байден вважає, що на цей момент Україна не готова до членства у Північноатлантичному альянсі. Натомість партнери нададуть нашій державі такі гарантії безпеки, як Ізраїлю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.07.2023 07:45