Підземна біосфера виявилася майже в два рази більше Світового океану за обсягом

10 ГРУДНЯ 2018 18:26

Організми, що живуть в глибинах Землі, утворюють в 245-385 більше вуглецю, ніж люди, що живуть на планеті. А всього, за оцінками дослідників, вага біомаси в надрах землі становить 15-23 мільярдів тон вуглецю.

Про це повідомили на щорічній конференції Американського геофізичного союзу учасники проекту «Обсерваторія глибинного вуглецю», які протягом майже десятиліття досліджували надра Землі. Згідно з оцінками вчених, обсяг підземної біосфери зайняв майже подвійний обсяг всіх океанів планети.

У 2009 році Геофізична лабораторія і Фонд Альфреда Слоуна заснували програму «Обсерваторія глибинного вуглецю». Вона розрахована на 10 років (учасники представлять результати в 2019 році) і в ній беруть участь більше тисячі вчених з 52 країн.

Основною метою проекту є з'ясування походження вуглеводнів в надрах планети. Також дослідники хочуть відповісти на питання, що стосуються хімічної і біологічної ролі глибинного вуглецю. Зокрема, наскільки великі його ресурси; де він знаходиться і як переміщається з глибин до поверхні і навпаки; наскільки глибоко під поверхнею Землі є біосфера. Учасники проекту досліджують приблизно 100 місць в різних точках планети.

Вони бурили свердловини під морським дном, і досліджували організми, що мешкають в шахтах і свердловинах. Рекордна глибина, з якою дослідники відбирали зразки під поверхнею суші була близько п'яти кілометрів, під поверхнею океану - 10,5 кілометрів.

Виявилося, що глибинна біосфера складається з представників всіх трьох доменів, існуючих на планеті - бактерій, еукаріот і архей. В цілому, за оцінками дослідників, глибинна біосфера займає 2-2,3 мільярда кубічних кілометрів, це майже вдвічі більше, ніж обсяг усіх океанів Землі (обсяг Світового океану приблизно становить 1,3 мільярда кубічних кілометрів). Маса вуглецю організмів, що живуть на глибині, приблизно, коливається від 15 до 23 мільярдів тон.

За оцінками дослідників, незважаючи на присутність в глибинах Землі представників всіх трьох доменів, в основному там живуть бактерії і археї. Мабуть, близько 70 відсотків усіх що живуть на планеті архей і бактерій живуть в надрах. За генетичною різноманітністю мешканці глибин можна порівняти з організмами, що живуть на поверхні планети. А багатство різновидів мікробних спільнот, що живуть в осадових породах, залежить від віку цих порід. Чим вони старші, тим в них менше їжі, і менше мікроорганізмів.

Технології, 10.12.2018 18:26