Фото: Pixabay

Після прийому біодобавок у Японії загинули п'ятеро людей: влада б'є на сполох

Органи охорони здоров'я Японії обшукали другу фармацевтичну компанію Kobayashi Pharmaceutical після того, як компанія повідомила про п'ять смертельних випадків, можливо, пов'язаних із харчовими добавками.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву чиновника.

Інспекція у префектурі Вакаяма пішла за суботньою інспекцією в Осаці, розширюючи розслідування використання виробником ліків червоних дріжджових матеріалів "Бені-Коджі". Компанія Kobayashi з Осаки заявила, що виявила в матеріалах Beni-Koji, вироблених у період з квітня по жовтень на заводі в Осаці, потенційно токсичну пуберулову кислоту, яка могла бути виготовлена пеніцилієм блакитної плісняви.

За даними компанії, станом на 30 березня 14 людей було госпіталізовано, а п'ятеро померли після приймання добавок, які рекламувалися як такі, що сприяють зниженню рівня холестерину. Причину смерті не підтверджено, повідомив агентству Reuters представник міністерства охорони здоров'я та соціального забезпечення Японії. Але "є підозри, що причиною може бути "Бені-Коджі", тому ми проінспектували дві фабрики за два дні".

Ще 30 березня Кобаяші заявив, що розслідує передбачуваний зв'язок між цими продуктами та їх впливом на нирки, оскільки отримав повідомлення про захворювання нирок, пов'язані з цими продуктами.

"Ми повністю співпрацюватимемо зі слідством, щоб розв'язати проблеми якнайшвидше", — заявив у неділю журналістам керівник відділу зв'язків з інвесторами Кобаяші Юко Томіяма в кадрах, показаних громадською телекомпанією NHK.

Представник охорони здоров'я заявив, що міністерство "об'єднається з іншими зацікавленими міністерствами, щоб зробити все можливе для вирішення поточної справи, і попросить Kobayashi Pharma співпрацювати в міру потреби у його розслідуванні".

Уряд розкритикував компанію за те, що вона витратила два місяці на оголошення про вплив своєї продукції на здоров'я. Кобаяші почав відкликати продукцію 22 березня після отримання повідомлень про захворювання нирок.

Продукцію споживають в інших країнах

Японські ЗМІ повідомили, що на Тайвані зареєстровано випадок гострої ниркової недостатності. Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів Тайваню розслідує три "несподівані реакції на здоров'я", які можуть бути пов'язані з імпортованими матеріалами з Кобаяші, повідомило офіційне Центральне інформаційне агентство Тайваню.

Китайська асоціація споживачів закликала припинити використання потенційно шкідливих продуктів, заявивши, що вона стурбована ризиком, пов'язаним із продуктами Кобаяші, повідомили державні ЗМІ 30 березня. Міністерство охорони здоров'я Японії обізнане про випадки захворювання на Тайвані, сказав чиновник, відмовившись коментувати будь-які міжнародні випадки.

Міністерство безпеки харчових продуктів та ліків Південної Кореї опублікувало список зі 182 відкликаних японських продуктів, вироблених Кобаяші та іншими компаніями, що містять червоний дріжджовий рис, і попросило споживачів не купувати ці продукти в Інтернеті.

Міністерство Південної Кореї заявило в п'ятницю, що влада утилізує або поверне вантажі, пов'язані зі справою Кобаяші, на митниці. Він не відповів на запит про додаткові коментарі поза звичайним робочим часом.

Кобаяші продає "Бені-Кодзі" гуртом 52 компаніям, які провели добровільні перевірки та станом на п'ятницю не виявили жодних матеріалів, які потребують медичної консультації, повідомляє NHK. Ці компанії продають матеріали 173 іншим, йдеться у повідомленні. TV Asahi повідомило, що можуть постраждати близько 1800 виробників харчових продуктів. "Бені-Коджі" містить Monascus purpureus (червону плісняву), що використовується як харчовий барвник.

Раніше в Київський міський центр контролю та профілактики хвороб надійшло екстрене повідомлення про захворювання на гостру кишкову інфекцію. Спалах зафіксували серед гостей одного з готелів Києва.

Нагадаємо, наприкінці минулого року у Полтаві масово отруїлися студенти юридичного інституту. 27 людей з отруєнням госпіталізували до лікарні у ніч з 5 на 6 грудня. За словами начальника Полтавської обласної військової адміністрації Філіпа Проніна, студенти Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, які, ймовірно, харчувалися в їдальні Полтавської політехніки імені Юрія Кондратюка.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.04.2024 15:53