Кім Чен Ин і Путін. Джерело: dpa

Північна Корея постачає зброю Росії: аналітики розповіли, чи може це змінити хід війни

Зброя з Північної Кореї може дозволити Росії продовжити атаки по Україні, але, ймовірно, вона не здатна змінити хід війни. Таку версію висунули аналітики з Bloomberg.

Очікується, що цього тижня лідер Кім Чен Ин прибуде до Росії для своєї першої поїздки за межі півострова за чотири роки для переговорів із президентом Володимиром Путіним. У США заявили, що зустріч стосуватиметься постачання боєприпасів Москві.

Хоча Пхеньян і Москва заперечують звинувачення США в постачанні зброї, Північна Корея володіє одними з найбільших запасів артилерії та некерованих ракет, які можуть використати в озброєнні радянських часів, яке Росія використовує для невибіркових нападів на Україну.

"Постачання боєприпасів з Північної Кореї навряд чи будуть вирішальними в короткостроковій перспективі, але полегшать Росії продовження війни на виснаження. Значною частиною стратегії Путіна є оцінка того, що Росія може пережити Україну, і підтримка Заходу, яка є важливою для виживання України. Більше боєприпасів дозволяє Путіну продовжувати цю стратегію", — заявив професор із питань національної безпеки у Військово-морському коледжі США Теренс Реріг.

Аналітики Bloomberg зазначили, що боєприпаси з Північної Кореї можуть виграти час для Росії, даючи її промисловості шанс наздогнати попит.

"Додавання Північної Кореї до списку постачальників зброї у війні допоможе заповнити прогалини в боєприпасах та інших системах озброєнь, які російські виробники озброєнь роблять важко", — сказав старший науковий співробітник Центру Джеймса Мартіна "Дослідження нерозповсюдження" Девід Шмерлер

Він додав, що рішення звернутися до Північної Кореї по військову допомогу "може свідчити про боротьбу за підтримку виробництва всередині країни".

У списку побажань Путіна ймовірно будуть 122-міліметрові та 152-міліметрові артилерійські снаряди, а також 122-міліметрові ракети. Північна Корея, що перебуває під жорсткими санкціями, не має доступу до технологій, які дозволили б їй масово виробляти якусь високоточну зброю.

Вона має запаси протитанкових ракет і ракет класу "земля-повітря", але її озброєння, можливо, не дуже відповідає деяким найновішим озброєнням, які США та їхні партнери по НАТО відправляють в Україну.

За словами експерта з озброєння Йоста Оліманса, Північна Корея також є однією з небагатьох країн, які мають достатні запаси танків радянської епохи, подібні до тих, які Москва розмістила в Україні, таких як Т-54 і Т-62, і вона може постачати запасні частини.

Нагадаємо, що влада Корейської народно-демократичної республіки спустила на воду новий тактичний атомний підводний човен. За її словами, це віщує "початок нового етапу" для її військово-морського флоту.

Об’єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї висміяв це, заявивши, що новий підводний човен "не здатен нормально працювати", та попередив, що є ознаки того, що Північна Корея намагається перебільшити свої можливості.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.09.2023 11:20