Фото: росЗМІ

Похід "вагнерівців" на Москву: Пригожин відповів на звинувачення Путіна

Військове керівництво Російської Федерації не забезпечувало зброю для "вагнерівців" під час боїв в Україні. Вони приберегли її для захисту Москви.

Про це заявив Євген Пригожин, повідомляє прес-служба ПВК "Вагнера" у Telegram.

За словами Пригожина, його бійці не прийдуть із зізнанням на вимогу російських спецслужб або чиновників. Вони також не планують підкорятись вимогам президента Володимира Путіна.

Засновник ПВК "Вагнера" також дорікнув російському диктатору за звинувачення у зраді та заявив, що всі найманці є патріотами РФ, оскільки воюють за неї. Пригожин пояснив причину бунту "вагнерівців": вони нібито хочуть зупинити корупцію, брехню і бюрократію, в яких загрузла країна.

"Ніхто не збирається на вимогу президента ФСБ або президента прийти з повинною", — висловився Євген Пригожин. — "Коли ми воювали в Африці, нам говорили, що нам потрібна Африка, а потім її покинули, адже розікрали всі гроші, які мали йти на допомогу. Коли нам говорили про те, що ми воюємо з Україною — ми йшли та воювали, але з'ясувалося, що гроші, виділені на боєприпаси та озброєння, також розкрадаються", — сказав Пригожин.

Засновник "Вагнера" додав, що чиновники РФ приберегли велику кількість зброї для себе, щоб захищати столицю Росії: тепер вони не економлять боєприпаси та пускають у хід увесь свій арсенал проти сил нацманців, що просуваються до столиці, включно з літаками та вертольотами. За словами Пригожина, російська армія б'є по колонах із цивільним населенням, оскільки не може завдавати точних ударів по бунтівниках.

Що відомо про конфлікт Пригожина й Міноборони РФ

Ввечері 23 червня Євген Пригожин звинуватив російську армію в обстрілі по тилових таборах "вагнерівців". За його словами, нібито загинула "величезна кількість солдатів ПВК "Вагнера"".

Пригожин заявив, що зупинить "зло, яке несе військове керівництво країни", і пообіцяв покарати тих, хто причетний до атаки його найманців. Також він повідомив, що разом з 25 тисячами солдатів вирушає "розбиратися з беззаконням в країні". За даними ЗМІ, після цього підрозділи Росгвардії нібито підняли у бойову готовність.

"Це не воєнний переворот, це марш справедливості. Наші дії ніяк не заважають військам", — заявив Пригожин у відповідь на таку активність Міноборони РФ.

У Кремлі повідомили, що Путін поінформований про ситуацію навколо Пригожина, вживаються всі необхідні заходи. ФСБ порушила кримінальну справу проти Пригожина за фактом заклику до збройного заколоту. Генпрокуратура РФ заявила про правомірність такого рішення.

"Твердження Пригожина, не мають під собою жодних підстав, вимагаємо негайно припинити протиправні дії", — заявили у російському Національному антитерористичному комітеті.

Пригожина звинувачують за ст. 279 КК РФ "за фактом організації збройного заколоту".

"Його діям буде надано належну правову оцінку. За цей злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 20 років", — повідомили в Генпрокуратурі РФ.

Після заяв Пригожина вночі 24 червня московське управління Федеральної служби безпеки РФ підняли по тривозі, а на трасі Москва-Воронеж-Ростов-на-Дону почали виставляти блокпост. У Ростові-на-Дону помітили бронетехніку. За даними ЗМІ, черговим на блокпостах наказано відкривати вогонь на ураження "в разі виникнення загрози". Також вказується, що у Москві силовиків перевели у підвищену готовність, також там запроваджується план "Фортеця".

Вранці у суботу стало відомо, що у Москві та області проводяться "антитерористичні заходи", а найманці "Вагнера" взяли під контроль усі військові об'єкти у Воронежі.

Невдовзі після бунту ПВК "Вагнера" Володимир Путін звернувся до громадян та усіх силових структур країни, зазначивши, що Росія веде важку війну за своє майбутнє, відбиваючи атаки "неонацистів та їх господарів".

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський відреагував на події у Росії. Він вважає, що країна-агресорка, демонструє свою слабкість, ховаючись від людей, яких сама й озброїла. За словами Зеленського, чим довше Росія триматиме свої війська та найманців на українській землі, тим більше хаосу буде на території окупантів.
 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 24.06.2023 14:31