"Покоління війни" — історія за кожним твором

20 ЖОВТНЯ 2024 13:20

Спеціальний проект TrueUA та Асоціації з розвитку міжнародних відносин ADRUM представляє роботи однойменного арт-марафону, де TrueUA є постійним інфопартнером. Проект збирає роботи митців різного віку — від дітей до літніх людей, які зараз переживають війну. Також є учасники з інших країн, що показує підтримку України у світі.

Кращі роботи експонуються в Центральному парку культури й відпочинку м. Києва біля Арки Свободи українського народу, кожні півтора місяці експозиція змінюється. Проведення виставки арт-творів з різних країн в серці Києва демонструє світу, що навіть у важкі часи столиця України є центром міжнародної культури.

Як взяти участь в наступній виставці, дивиться тут https://adrum.com.ua/x-maliuy-ua/

Тася Гущина, 37 років, Дніпро, Україна / Ашкелон, Ізраїль

Понад 20 років оформлює книжки, як дитячі, так і дорослі. Виховує двох синів, малює для світових періодичних видань, які висвітлюють тему війни. Бере участь в міжнародних проектах, пише книги (вірші, казки для дорослих мрійників тощо). Неодноразово брала участь у проектах арт-марафону "Покоління війни", зокрема у Києві, Ісламабаді (Пакистан), Тирані (Албанія). Народилася у Дніпрі, але наразі доля привела до Ізраїлю, де бере участь у заходах, присвячених допомозі біженцям, розробляє антистрес-терапію, яка дуже актуальна у воєнний час. Мріє про перемогу, коли синочки нарешті ступлять на рідну українську землю.

картина Тасі Гущиної

Автор так каже про свою роботу "Дитя війни", діджитал арт, створену 2022 року: "Коли у мене зʼявилися діти, питання війни та її наслідків стале ще актуальнішим. Хочеться, щоб наші діти росли в мирі, і ніхто не "грався" їхнім майбутнім".

Сторінка автора в Instagram

Тамара Вовк, 45 років, Одеса

Медик, закінчила Білгород-Дністровське медичне училище і працювала за фахом одинадцять років. Потім через трагічні обставини — втрату батька та зраду чоловіка — майбутня мисткиня залишила те, чого не любила: "Це стало поворотною крапкою в моєму житті, — розповідає художниця, — з повним розумінням того, що життя одне, і робити треба лише ті речі, які любиш. Я люблю кермо, землю та картини. Тому знайшла себе водієм, що дає естетичне задоволення спілкування з людьми та змогою відчувати себе "вільною птахою". Це надихає, і деякі побачені наші українські пейзажі вже вдома ввечері лягають фарбами на полотно".

"Бойова кицюня Тося" (40х40, полотно, олія, 2023 р.) дійсно має повну причетність до наближення нашої Перемоги. Після повномасштабного вторгнення мисткиня, як і всі, намагалася допомагати фронту і взяла всі питання по окопних свічках на себе.

картина Тамари Вовк

Люди пропонували хто бляшанки, хто віск, хто картон, які висилали поштою з різних куточків України. Від наших бійців прийшли замітки, що окопні свічки з бляшанок від котячого корму їм до душі: мініатюрні, компактні, їх можна спокійно носити з собою в кишені. Таке питання не змусило чекати довго. Котики стали вправно їсти по дві порції й на постійній основі. Одна з помічниць художниці Анастасія вислала фото, де її киця Тося після виконаного завдання мирно спить на своєму улюбленому місці в шафі на книжках. Робота стала переможцем Х Міжнародного Художнього Фестивалю Maлюй.ua і взяла участь у виставці до Дня захисників і захисниць України у Центральному парку культури й відпочинку у Києві.

Сторінка автора в Instagram

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 20.10.2024 13:20