Саломе Зурабішвілі. Джерело: Офіс президента України

Президентка Грузії на мітингу в Тбілісі звернулася до Зеленського

У неділю, 20 жовтня, під час масштабної акції на підтримку руху Грузії до Європейського Союзу президентка Саломе Зурабішвілі озвучила звернення до Володимира Зеленського.

Про це повідомило видання SOVA. Звертаючись до українського лідера, Зурабішвілі наголосила, що грузинський народ знає, що боротьба України проти російської агресії — це і боротьба за свободу Грузії.

"Хочу звернутися до Володимира Зеленського — звідси, від вашого імені, та сказати йому, що ми знаємо, що він бореться за нас і стане переможцем. І ми разом увійдемо до Європи!" — заявила президентка Грузії.

Вона також звернулася до президентки Молдови та міжнародних партнерів Грузії. Звернувшись до Маї Санду, Зурабішвілі побажала країні європейської перемоги.

"Має, сьогоднішній день, я сподіваюся, стане днем твоєї перемоги та днем перемоги європейського референдуму. Ми разом увійдемо до Європи!" — заявила президентка.

Вона послалася на президентські вибори в Молдові, а також конституційний референдум щодо руху Грузії в ЄС.

"Хочу звернутися до наших партнерів — європейців чи американців — і сказати, що ми будемо такими партнерами та такими союзниками, які їм і не снилися. Коли ми увійдемо в Європу, а ми увійдемо в Європу! І не хотілося б від вас у ці дні чути будь-яке "якщо" або "в тому разі", оскільки все і так ясно: Грузія здобула перемогу, і перемогло її майбутнє", — зазначила Зурабішвілі.

Як відомо, 26 жовтня в Грузії відбудуться парламентські вибори за пропорційною системою. Президентка Грузії ініціювала "Грузинську хартію" — план дій, що має привести Грузію до "дверей відкриття переговорів з ЄС". Її підтримали чотири опозиційні коаліції. Згідно з документом, після перемоги опозиції на виборах у країні створять коаліційний уряд.

Сьогодні на площі Свободи у Тбілісі в неділю зібралася велелюдна акція на підтримку руху країни до ЄС під назвою "Грузія обирає Євросоюз". Цей марш організували громадські активісти у відповідь на де-факто припинення вступу Грузії до ЄС через дії уряду.

Нагадаємо, що, за даними генерального директорату Єврокомісії з політики сусідства та переговорів про розширення, у зв’язку з фактичною відмовою від демократії Європейський Союз заморозив для Грузії допомогу на загальну суму 121,3 мільйона євро. Це пов’язано "з відкатом демократичних стандартів".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.10.2024 20:45