Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Єврокомісія підрахувала, скільки грошей втратила Грузія через зміну політичного вектора

У зв’язку з фактичною відмовою від демократії Європейський Союз заморозив для Грузії допомогу на загальну суму 121,3 мільйона євро. Це пов’язано "з відкатом демократичних стандартів".

Про це свідчать опубліковані дані генерального директорату Єврокомісії з політики сусідства та переговорів про розширення.

Згідно з опублікованими даними, Євросоюз зупинив виділення Грузії 12 мільйонів євро з 2022 року, 72 мільйонів євро з 2023 року та 37,3 мільйона євро з 2024-го (суми з різних років, оскільки фінансові вливання відбуваються не в той же рік, коли ухвалюють рішення).

У повідомленні пояснили, що ці кошти призупинили "у відповідь на відкат демократичних стандартів", зокрема, після ухвалення закону "Про прозорість іноземного впливу", спрямованого проти громадянського суспільства та ЗМІ Грузії.

Лідери Європейського Союзу раніше заявляли, що ухвалення закону про "іноагентів" фактично призупиняє процес євроінтеграції Грузії.

Крім того, Європейський Союз вирішив припинити зустрічі на високому рівні з представниками уряду Грузії, а посол ЄС у Грузії Павел Герчинський прямо заявив, що за правління партії "Грузинська мрія" країна ніколи не стане членом Євросоюзу.

Нагадаємо, що декілька днів тому мер Тбілісі Каха Каладзе (колишній футболіст київського "Динамо") позитивно відреагував на пропозицію Москви "допомогти примиритися" з "владою" окупованих територій. Після цього в Росії дали зрозуміти, що навіть за такого сценарію не планують виводити війська з Абхазії та Північної Осетії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.10.2024 19:51