Фото з архіву. Російські окупанти в Південній Осетії. Джерело: росЗМІ

Грузинська влада готова "примирення" з Росією, Кремль не хоче виводити війська з Абхазії та Південної Осетії

Мер Тбілісі Каха Каладзе (колишній футболіст київського "Динамо") позитивно відреагував на пропозицію Москви "допомогти примиритися" з "владою" окупованих територій. Після цього в Росії дали зрозуміти, що навіть за такого сценарію не планують виводити війська з Абхазії та Північної Осетії.

Про це повідомили "Эхо Кавказа" й Interpressnews. Журналісти нагадали, що наприкінці минулого тижня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що бачить "щиру оцінку минулого" з боку грузинської влади, й Росія "готова допомогти".

"Вони так і сказали, що хочуть історичного перемир’я. А в якому вигляді, в якій формі це примирення може відбутися — вирішувати самим країнам: і Абхазії, і Південній Осетії. Вони — сусіди Грузії, контактів між ними не уникнути. Якщо всі сторони зацікавлені досягнути домовленостей про ненапад, Росія готова допомогти", — зазначив Лавров.

Мер Тбілісі Каха Каладзе заявив, що бачить у цій заяві російського міністра "позитив".

"Думаю, що всі розуміють помилки, яких припустилися багато років тому. Ми не маємо соромитися говорити про це. Колективний "Національний рух" створив віртуальний світ зла разом зі своїми господарями та водить нас зачарованим колом. Це результат їхньої зрадницької політики. На жаль, ці території визнала Росія, хоча весь цивілізований світ не визнає. Це наші території", — зазначив він.

У грузинській опозиції назвали його реакцію на заяву Лаврова зрадою національних інтересів.

Після цього депутат Держдуми Росії Костянтин Затулін, який є першим заступником голови комітету Думи у справах СНД, заявив, що Росія в будь-якому разі не розглядає виведення своїх військ з окупованих територій Грузії.

"Чи це означатиме виведення російських військ? У нас є угоди про безпекову співпрацю з Абхазією та Південною Осетією. Ніхто це не обговорює. Те, що сказав Лавров, не мало на увазі можливе виведення військ. Він сказав, що потрібно визнати реальність і встановлювати якусь взаємодію в межах міждержавних відносин. Слова Лаврова не потрібно розуміти як те, що Росія хоче повернути Південну Осетію й Абхазію Грузії, це питання давно закрите. А якщо вони встановлять між собою економічні зв’язки, це, безперечно, стане позитивом", — прокоментував ситуацію Затулін.

Нагадаємо, що керівна партія "Грузинська мрія" не відмовиться від використання війни в Україні у своїх передвиборчих цілях. Навіть більше — вона вважає це правильним і справедливим кроком.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.10.2024 15:20