Бідзіна Іванішвілі. Джерело: Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Грузинська влада знову звинуватила Саакашвілі та готова просити вибачення в осетинів за війну 2008 року

Грузії варто "знайти в собі сили" та попросити вибачення в осетинів за війну 2008 року. Це — "братовбивче протистояння, яке грузинські вороги розв'язали для обидвох народів".

Таку заяву зробив почесний голова партії "Грузинська мрія" Бідзіна Іванішвілі заявив під час виступу на передвиборчій зустрічі в Горі (місто, яке окупували російські війська 2008 року). Політика цитує "Эхо Кавказа".

"Щойно закінчаться вибори 26 жовтня, коли засудять зачинателів війни, коли абсолютно всі винні у руйнуванні грузино-осетинського братства та співіснування отримають найсуворішу юридичну відповідь, ми обов'язково знайдемо в собі сили попросити вибачення за те, що відповідно до отриманого завдання, зрадницький "Національний рух" Михаїла Саакашвілі 2008 року огорнув у полум'я вогню наших осетинських сестер і братів", — заявив він.

Іванішвілі додав, що серпнева війна 2008 року "не була волею ні грузинського, ні осетинського народу". Саме тому, за його словами, "Грузинській мрії" потрібна конституційна більшість у парламенті нового скликання для поправок, пов'язаних із територіальною цілісністю.

Іванішвілі не вперше гучно розповідає про особисту провину колишнього президента Саакашвілі у війні 2008 року.

Напередодні парламентських виборів 26 жовтня грузинська парія влади заявила про плани здобути конституційну більшість. Там стверджують, що така більшість є необхідною для визнання неконституційними "Єдиного національного руху" й інших опозиційних партій. Крім того, "Грузинська мрія" стверджує, що така більшість є необхідною "у разі відновлення територіальної цілісності Грузії мирним шляхом".

Ці заяви посилюють підозри про готовність нинішньої грузинської влади відмовитися від курсу на членство в ЄС і НАТО в обмін на певні поступки Росії, які можна буде подати як початок реінтеграції країни.

Нагадаємо, нещодавно прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе відреагував на рішення міністра закордонних справ України Андрія Сибіги відкликати тимчасового повіреного Михайла Харишина. Один з очільників Грузії заявив, що таке рішення не є політичним.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.09.2024 21:58