Іраклій Кобахідзе. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Грузинська влада дивно пояснила відкликання тимчасово повіреного України

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе відреагував на рішення міністра закордонних справ України Андрія Сибіги відкликати тимчасового повіреного Михайла Харишина. Один з очільників Грузії заявив, що таке рішення не є політичним.

Про це повідомило видання SOVA, яке цитує Кобахідзе. Він, зокрема, зазначив, що рішення нового міністра закордонних справ України Сибіги відкликати Харишина пов'язане із питанням закупівлі побутової техніки.

"За нашою інформацією, це не політичний акт. Конкретний представник, якщо не помиляюся, який має і дипломатичний статус, закуповував побутові предмети. Це визнано неадекватним у світлі війни, що триває, і це стало причиною його відкликання. Це та інформація, якою ми володіємо", — пояснив прем’єр-міністр Грузії.

Він додав, що це пов'язано з купівлею представником конкретного посольства предметів домашнього вжитку.

"А їх він не мав купувати в умовах війни, на думку української влади. Йдеться про пральні машини", — уточнив Кобахідзе, не вдаючись у деталі.

Раніше Сибіга повідомив про припинення довготермінового відрядження тимчасово повіреного в Грузії через "повне нерозуміння ним реалій дипломатії держави, що воює".

До речі, Україна вже більш як два роки не має посла у Грузії. У березні 2022 року президент Володимир Зеленський відкликав із Грузії посла Ігоря Долгова через недружні кроки Тбілісі на тлі вторгнення Росії. Йшлося про перепони для добровольців і "неморальну позицію щодо санкцій".

Нагадаємо, що в липні грузинські добровольці, які воювали в Україні проти Росії, розпочали повідомляти про виклики на допити до Служби державної безпеки Грузії. Йшлося про підозри у підготовці державного перевороту та тероризмі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.09.2024 13:36