Грузинський парламент. Джерело: грузинські ЗМІ

Скандальний "закон про іноагентів" набув чинності: спікер парламенту Грузії підписав документ

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав скандальний закон "Про прозорість іноземного впливу". За 60 днів усі організації, які "мають значне іноземне фінансування", мають зареєструватися на спеціальному порталі.

Про це він заявив на брифінгу. Його цитує видання SOVA. Журналісти зазначили: конституція Грузії передбачає, що якщо президент після подолання вето парламентом відмовляється підписати закон, його протягом п'яти днів його підписує та публікує спікер парламенту.

"Сьогодні я підписав закон "Про прозорість іноземного впливу". Основна мета цього закону – посилити стійкість політичної, економічної та соціальної систем Грузії до зовнішнього втручання", — заявив Папуашвілі.

За його словами, за 60 днів усі організації, які "мають значне іноземне фінансування", мають зареєструватися на спеціальному порталі, який ще належить створити.

"Через 60 днів усі організації, які мають значне іноземне фінансування, мають зареєструватися на цьому порталі", — додав він.

Керівна партія ухвалила закон із другої спроби — торік "Грузинська мрія" відкликала документ після масових протестів і зіткнень демонстрантів зі силовиками.

Президентка Саломе Зурабішвілі наклала вето на закон, але у парламентської більшості вистачило голосів, щоби подолати його.

Нагадаємо, що Європейський Союз готує адекватну відповідь після того, як парламент Грузії подолав вето й остаточно ухвалив скандальний "закон про іноагентів". У Європі на розгляді перебуває одразу декілька варіантів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.06.2024 11:19