Фото ілюстративне зі соцмереж

Як Євросоюз відреагує на ухвалення "закону про іноагентів" у Грузії: розглядають різні версії

Європейський Союз готує адекватну відповідь після того, як парламент Грузії подолав вето й остаточно ухвалив скандальний "закон про іноагентів". У Європі на розгляді перебуває одразу декілька варіантів.

Спільну заяву щодо цього зробили Єврокомісія, голова дипломатії ЄС Жозеп Боррел і голова Європейської ради Шарль Мішель.

Боррель і Єврокомісія зазначили, що закон про іноагентів суперечить принципам та цінностям Євросоюзу. Його ухвалення відводить Грузію від виконання рекомендацій Єврокомісії, а також негативно вплине на шлях країни до ЄС. Грузію закликали твердо повернутися на шлях до Євросоюзу, оскільки для цього "ще є час".

"Європейський Союз і його держави-члени розглядають усі варіанти реагування на ці події", — йдеться в заяві Борреля та Єврокомісії.

Своєю чергою, Мішель зауважив, що у грудні Європейський Союз вирішив надати Грузії статус кандидата на вступ до блоку.

"Ухвалення парламентом "закону про іноагентів" є кроком назад і ще більше віддаляє Грузію від шляху до ЄС. Грузинський народ однозначно обрав майбутнє в Євросоюзі, й ми зробимо все, щоби підтримати його амбіції", — додав він.

За словами Мішеля, грузинське питання обговорюватимуть на наступному саміті Європейської ради.

Нагадаємо, що у Сполучених Штатах Америки попередили Грузію про те, що через "закон про іноагентів" вона має ризик втратити зв'язки з країнами Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.05.2024 22:15