Фото: Офіс президента

У разі перемоги Гарріс на виборах США можуть зняти вето на запрошення України в НАТО, — ЗМІ

Сполучені Штати Америки можуть зняти вето на запрошення України у Північноатлантичний альянс у разі перемоги віце-президентки Камали Гарріс на президентських виборах.

Про це повідомляє французьке видання Le Monde.

У виданні зауважили, що 18 жовтня Байден під час візиту до Німеччини поговорити з канцлером ФРН Олафом Шольцом, президентом Франції Еммануелем Макроном та прем'єром Британії Кіром Стармером. Лідери розглянули про актуальні проблеми в Україні та на Близькому Сході. 

Зокрема, однією з тем для обговорення стало майбутнє України. Зокрема, її членство у НАТО. Журналісти зазначили, що ця тема ж дуже чутливою. Наразі США і Німеччина блокують будь-яку перспективу розширення НАТО шляхом вступу України, натомість Франція і Велика Британія виступають за приєнаднання нашої держави до Альянсу.

Водночас у виданні наголосили, що США вже не мають принципових заперечень проти запрошення України приєднатись до Альянсу. Ймовірно, у випадку перемоги Камали Гарріс, Джо Байден міг би піти на конкретні дії у цьому питанні.

"Якщо буде обрана Камала Гарріс, цілком можливо, що Байден може рухатися в цьому напрямку протягом перехідного періоду. Якщо це буде Трамп, то ця аргументація вже не діє, і найменша ініціатива Байдена ризикує погіршити ситуацію", — зазначило європейське дипломатичне джерело. 

Нагадаємо, президент Парламентської асамблеї НАТО Джеррі Конноллі заявив, що шлях України до Північноатлантичного альянсу є невідворотним. Однак головною перепоною для отримання запрошення є війна. Він також наголосив, що вступ України в НАТО має охоплювати всю її територію, включно з окупованими частинами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.10.2024 14:39