Фото: Pixabay

Чому Україна зараз не може отримати запрошення у НАТО: відповідь Альянсу

На сьогодні шлях України до Північноатлантичного альянсу є невідворотним. Однак головною перепоною для отримання запрошення є війна.

Про це повідомив президент Парламентської асамблеї НАТО Джеррі Конноллі в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Зараз ведеться війна. Я думаю, що ми маємо це вирішити, ми маємо відновити суверенітет України над своїми територіями, а потім переконатися, що відкритий шлях до НАТО. Думаю, що НАТО дуже чітко вказало й уряд моєї країни, США, також чітко вказав — ми вітаємо ідею, щоб Україна приєдналася до НАТО. Те, що ми називаємо "невідворотна стежка" до цього членства", — зауважив Конноллі.

Він також наголосив, що вступ України в НАТО має охоплювати всю її територію, включно з окупованими частинами.

"Ми не знаємо, яким буде результат цієї боротьби, ми знаємо, на який результат ми надіємось. І саме тому НАТО та уряд США виділили великі ресурси та встановили партнерство з нашими братами й сестрами в Україні, щоб вони вистояли й відновили повний суверенітет над всією своєю територією", — заявив Конноллі.

Крім того, президент Парламентської асамблеї НАТО прокоментував і можливість запрошення України до НАТО до кінця президентського терміну Джо Байдена. Посадовець зауважив, що цей процес потребує консультацій з іншими членами Альянсу.

"Я, звичайно, думаю, що президент Байден із симпатією поставився — і ставиться — щодо українських устремлінь, включно з членством в НАТО. І він би мав позитивне ставлення до цього. Але чи вдасться він до конкретних дій без консультацій з іншими союзниками по НАТО — це було б неможливим. І знову ж таки — він сфокусований на пріоритетах. А найпершим пріоритетом є завершення насильства, що його здійснюють росіяни на українських територіях", — додав Конноллі.

Нагадаємо, раніше високопоставлений представник адміністрації президента США Джо Байдена заявив, що члени Північноатлантичного альянсу ведуть дискусію, чи запрошувати Україну до військово-політичного блоку. В НАТО немає спільного рішення щодо цього питання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.10.2024 13:52