Фото: Pixabay

Білий дім: У НАТО немає спільного рішення щодо вступу України до Альянсу

Члени Північноатлантичного альянсу наразі ведуть дискусію, чи запрошувати Україну до військово-політичного блоку. В НАТО немає спільного рішення щодо цього питання.

Таку заяву зробив високопоставлений представник адміністрації президента США Джо Байдена, йдеться на сайті Білого дому.

Посадовець відповів на питання журналістів 17 жовтня про те, як США ставляться до Плану перемоги України та його окремих аспектів. Він зауважив, що йде активна дискусія про різні елементи плану, які були викладені лідером України Володимиром Зеленським. Ця розмова була з Джо Байденом як під час візиту президента України до США, так і в середу під час телефонного дзвінка. За словами представника Білого дому, станом зараз деякі моменти плану виконуються  з точки надання додаткових військових можливостей.

Проте щодо запрошення України до Альянсу, то в цьому питанні немає єдиної думки.

"Серед союзників щодо НАТО триває дискусія про запрошення. Наразі немає консенсусу щодо того, щоб запропонувати Україні запрошення. Але, як ви знаєте, на саміті НАТО лише кілька місяців тому - у липні, у середині липня - всі 32 союзники підтвердили, що Україна перебуває на незворотному шляху до членства. Тому питання полягає у тактиці того, як заохочувати цей шлях і як досягти консенсусу щодо наступних кроків", — сказав високопосадовець США.

Також під час відповіді представник Білого дому наголосив, що Байден хоче перемоги України, і ці зусилля забезпечаться належними ресурсами. За словами посадовця, саме через це американський президент закликав до зустрічі у форматі "Рамштайн" на рівні лідерів країн, яка відбудеться, ймовірно, у листопаді.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив у розмові із кандидатом в очільники Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом, що на сьогодні Україна потребує або членства в Північноатлантичному альянсі, або володіння ядерною зброєю для ефективного захисту від російської агресії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.10.2024 06:10