Фото: Нацполіція

Поліція викрила аферистів, які зібрали 12 млн грн "на реабілітацію хворим дітям": як працювала схема

У Житомирській та Київській областях правоохоронці викрили аферистів, які нібито збирали кошти хворим дітям. Зловмисникам вдалося видурити в українців понад 12 мільйонів гривень.

Про це повідомила прес-служба Національної поліції.

Правоохоронці встановили, що аферисти відкрили три шахрайські кол-центри у Житомирі, до роботи в яких залучили понад 40 операторів. За кожним з них була закріплена власна легенда: одні представлялись волонтерами і виманювали гроші під приводом допомоги дітям з інвалідністю, інші — дитячим будинкам та малозабезпеченим сім’ям.

Зокрема, щоб увійти в довіру до потенційних благодійників, шахраї використовували історії і фото реальних хворих дітей та малозабезпечених осіб. Наприклад, скориставшись складним матеріальним становищем матері двох дітей з інвалідністю, шахраї зібрали на реабілітацію дітей понад 400 тисяч гривень, а родині передали лише 20 тисяч. Решту коштів зловмисники поклали собі до кишень.

"Оперативники Департаменту карного розшуку встановили організаторку оборудки — 37-річну мешканку Києва, яка залучила і чітко розподілила ролі в злочинній організації серед шістьох мешканців Житомира, включаючи рідну сестру", — йдеться у повідомленні.

Поліцейські провели на території Київської та Житомирської областей 35 обшуків, в результаті яких було вилучено мобільні термінали, комп‘ютерну техніку, печатки благодійних фондів та інші знаряддя і засоби вчинення злочинів. Наразі сімом фігурантам оголошено про підозру у шахрайстві.  Їм загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.

Нагадаємо, минулого тижня правоохоронці ліквідували злочинне угруповання, яке ошукало українців на понад 45 мільйона гривень. Шахраї "продавали дрони", але переважна більшість замовників не отримувала їх. 

Наприкінці січня у Сумській області правоохоронці затримали шахрая, який вимагав хабар у розмірі 100 тисяч гривень у дружини військовополоненого, щоб нібито "звільнити" його з полону. Фігурантом справи виявився сержант-дезертир однієї з військових частин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 20.02.2024 01:46