Фото: Нацполіція

Заволоділи держбудинками та укриттями на 64 млн грн: у Києві судитимуть шахраїв

У Києві перед судом постане група злочинців, які незаконно заволоділи нерухомістю у столиці на 64 мільйони гривень. Зокрема, у власності шахраїв опинилися держбудинки та укриття.

Про це повідомила прес-служба Національної поліції.

Зазначається, що ще у липні 2023 року зловмисників викрили на незаконному привласненні семи об’єктів нерухомого майна держпідприємства у Голосіївському районі столиці. Вони завдали збитків столиці на 64 мільйони гривень. Дев’ятьом особам, серед яких — службовці державного та комунального підприємств, слідчі повідомили про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України, а обвинувальний акт скерували до суду.

"Встановлено, що службові особи, вступивши у злочинну змову, здійснили дії, які були направлені на відчуження державного майна у приватну власність. Підозрювані оформлювали право власності на сім об’єктів нерухомості шляхом створення фіктивних інвестиційних договорів та інших документів. Роль інвесторів виконували підставні особи. Частина нерухомості оформлювалася на одного з організаторів "схеми", — йдеться у повідомленні.

у Києві судитимуть членів організованої злочинної групи

Фото: Нацполіція

Відповідно до фіктивних договорів, об’єкти та навколишня територія мали б бути відремонтовані, а 5% від вартості робіт відраховували у державний бюджет. Натомість подібні роботи не проводили, а підроблені договори не відповідали встановленим законодавством вимогам. У результаті збитки від такої оборудки становлять 64 мільйони гривень.

Дев’ятьом учасникам організованої групи повідомили підозри за низкою статей Кримінального кодексу України:

  • ст. 190 (Шахрайство);
  • ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів);
  • ст. 365-2 (Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги);
  • ст. 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї);
  • ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

у Києві судитимуть членів організованої злочинної групи

Фото: Нацполіція

"Нині слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Максимальне покарання, передбачене санкціями статей – позбавлення волі на строк до дванадцяти років із конфіскацією майна", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше правоохоронці розкрили схему заволодіння електричною енергією "Укренерго". Компанія завдала збитків на суму понад 716 мільйона гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 15.01.2024 17:22