Політтехнологу Медведчука повідомлено про підозру в держзраді

10 ЧЕРВНЯ 2022 10:38

За матеріалами Служби безпеки України підозру в державній зраді заочно отримав проросійський політолог, соратник олігарха і кума президента РФ Віктора Медведчука.

Про це йдеться у повідомленні СБУ, пише TrueUA.

Це стало можливим одразу після висновку комплексної судової психолого-лінгвістичної експертизи, яка проаналізувала масив доказів, зібраний співробітниками Служби безпеки.

"Так, згідно з висновком, висловлювання та діяльність політтехнолога були спрямовані на шкоду суверенітету і територіальній цілісності України", – зазначається у повідомленні.

В СБУ зазначили, що в результаті обшуків співробітники СБУ вилучили речі та документи, що підтверджують його зв’язки з РФ. Серед них – аналітичні матеріали щодо проведення "денацифікації та демілітаризації України".

Наразі тривають заходи щодо підтвердження можливого використання цих та інших матеріалів під час планування повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Встановлено, що фігурант був пов'язаний зі співробітниками російських спецслужб, які діяли в Україні під дипломатичним прикриттям. Також він часто брав участь у пропагандистських ефірах на росТБ та очолював групу експертів. Як зазначили в Офісі генпрокурора, "упродовж 2021 року політтехнолог взяв участь у десятках пропагандистських програм на російському телебаченні".

Крім того, в Офісі генпрокурора повідомили, що за даними слідства, підозрюваний, будучи громадянином України, упродовж кількох років надавав РФ допомогу в проведенні підривної діяльності проти України. Діючи в якості "експерта", він неодноразово брав участь в ефірах телевізійних передач, ток-шоу та інтерв’ю, поширюючи напрацьовані російські меседжі, спрямовані на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації в нашій державі, деморалізацію української армії, формування негативного іміджу України на міжнародній арені. Таким чином підозрюваний проводив пропагандистську діяльність, направлену на просування вигідних РФ ідеологічних установок, чим сприяв країні-агресору у проведенні підривної діяльності проти України.

У повідомленні не вказується ім'я цього політтехнолога, але відомо, що соратником і політтехнологом Медведчука був Михайло Погребинський.

Нагадаємо, що Віктор Медведчук також підозрюється в держзраді. Перед повномасштабним вторгненням РФ він перебував під домашнім арештом, але напередодні атаки росіян з'явилася інформація про таємний виїзд дружини члена ОПЗЖ Оксани Марченко в Білорусь.

12 квітня СБУ затримала Медведчука, коли той намагався втекти з України, переодягнувшись у форму ЗСУ. 13 квітня Личаківський районний суд Львова арештував ще 154 об’єкти рухомого і нерухомого майна Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

Політика, 10.06.2022 10:38